View Full Version : eleştirmek - yapmak
exonotzor
11-21-2005, 05:27 PM
Renklerin ustası olarak anılan büyük bir ressamın
öğrencisi eğitimini tamamlamış. Büyük usta öğrencisini uğurlarken, yaptığı
resmi şehrin en kalabalık meydanına koymasını ve yanına da kırmızı bir kalem
bırakmasını, halktan beğenmedikleri yerlere çarpı koymalarını rica eden bir
yazı iliştirmesini istemiş. Öğrenci birkaç gün sonra resme bakmaya
gittiğinde resmin çarpılar içinde olduğunu görmüş. Üzüntüyle ustasına
gitmiş. Usta ressam üzülmemesini ve yeniden resme devam etmesini önermiş.
Öğrenci resmi yeniden yapmış. Usta yine resmi şehrin en kalabalık meydanına
bırakmasını istemiş fakat bu kez yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde
boya ile birkaç fırça koymasını ve yanına da insanlardan beğenmedikleri
yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı ile bırakmasını önermiş. Öğrenci
denileni yapmış. Birkaç gün sonra bakmış ki resmine hiç dokunulmamış.
Sevinçle ustasına koşmuş. Usta ressam şöyle demiş:
"İlkinde insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri
sağanağı ile karşılaşabileceğini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar
dahi gelip senin resmini karaladı. İkincisinde onlardan yapıcı olmalarını
istedin. Yapıcı olmak eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu
düzeltmeye cesaret edemedi. Emeğinin karşılığını, ne yaptığından haberi
olmayan insanlardan alamazsın.
Sakın emeğini bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenlerle tartışma."
MeRiÇ
11-21-2005, 05:32 PM
harbi etkileyici hikayeler yazılıo bi sitede saol mütiş yani
hobbit
11-21-2005, 05:33 PM
di mi..hepımız akıl vermeye bayılırız ama iş yapmaya gelınce nedense elimiz taşın altına koymaktan kacınırız...cok guzel bir oyku teşekkurler Suleyman... :icon_idea
exonotzor
11-21-2005, 05:34 PM
bişi deil :) bence bu olay yurdum insanında daha da fazla
msinanh
11-21-2005, 05:35 PM
ya ama biraz gerçek dışı değilmi...??? bir yazıyı bir şiiri kötü olduğundan beğenmediğinizden dolayı eleştirebilirsiniz yada bir resmi...ama bunu düzeltemezsini...
düşünün şimdi...bir şiirin beğenmediğiniz noktasını değiştirebilirmisiniz...??? o duyguyu yansıtabilirmisiniz...???
eleştirmek ayrı yapmak ayrıdır...güzel yazılmamış bir şiire güzel yapılmamış bir resme güzel değil demek doğrudur...ama onu düzeltmeye çalışmak kadar aptalca başka bişi olamaz...
hobbit
11-21-2005, 05:46 PM
ya ama biraz gerçek dışı değilmi...??? bir yazıyı bir şiiri kötü olduğundan beğenmediğinizden dolayı eleştirebilirsiniz yada bir resmi...ama bunu düzeltemezsini...
düşünün şimdi...bir şiirin beğenmediğiniz noktasını değiştirebilirmisiniz...??? o duyguyu yansıtabilirmisiniz...???
eleştirmek ayrı yapmak ayrıdır...güzel yazılmamış bir şiire güzel yapılmamış bir resme güzel değil demek doğrudur...ama onu düzeltmeye çalışmak kadar aptalca başka bişi olamaz...
yavrusum olaya bıraz gercekcı bakmadın mı..biz insanları yaptıkları şeylerı eleştırırken cok acımasız oluruz da o işi biz yapmaya kalksak daha ıyısını yapabılır mıyız olayı bu...
msinanh
11-21-2005, 05:53 PM
ya abla o zaman bu dünyada bişeyleri eleştirme hakkı sadece o işi en iyi yapanlara verilmiştir gibi bi sonuç çıkıo bu yazıdan...
o zaman bir ressamı sadece bir başka ressam bir yazarı bir başka yazar bir şairi bir başka şair eleştirebilir...
bak şöyle söyleyim...deyelimki bu forumda mesaj yazmak zor diyelim..yada yazılanları okumak...zordur söylersin...zemin rengi simsiyahtır yazılanları okuyamıyosundur rengini eleştirirsin...bunu eleştirebilmek için benim oturup forummu kurmam lazım...???böyle bişey olsa dersin rengi siyah yazılanlar okunmuyo...o zaman al yazılımı düzelt deseler yapamazsın...ama bunu söylemen gerekir çünkü söylediğin şey doğrudur...bence burda ibret olacak sey ustanın yaklaşımıdır...bizde tamam haksızca eleştirmek çok yapılır ama daha çok yapılan beğenmediysen kendin yap tarzı bir yaklaşımdır ve bence bu haksız yere eleştirmekten daha kötüdür...bence bu yazı saçma...
t n c r
11-21-2005, 05:55 PM
gercekten cok guzel ve dogru bır hıkaye tesekkurler
exonotzor
11-21-2005, 05:56 PM
resim konusu biraz abartılı olabilir ama mesela ben yerdeki kaldırım taşlarını eleştiren yada sokakların pisligi hakkında uzun uzun konuşan bi sürü adam bilirim ,, ama hiç biri onları düzeltmeye yada temizlemeye çalışmaz,, bu işler vasıfsız eleman işleri ayrıca
bide mesela futbolda bi teknik adamı çok çok eleştiriler ,, ama bu eleştiriyi yapanların kaçı o sorumlulugu kabul eder
yada bi toplulukta muhaleffet yapan sesi çok çıkan bir grub hep olur ,, ama onlara o zaman bu işi siz yapın derseniz ,, yapmazlar
vs vds .. benzer örnekleri çok ,, ama resim biraz abartı cidden
yinede kimsenin degiştirmeye çalışmaması bile böyle bir örnek sayılabilir
bence tabi
hobbit
11-21-2005, 05:56 PM
ya abla o zaman bu dünyada bişeyleri eleştirme hakkı sadece o işi en iyi yapanlara verilmiştir gibi bi sonuç çıkıo bu yazıdan...
o zaman bir ressamı sadece bir başka ressam bir yazarı bir başka yazar bir şairi bir başka şair eleştirebilir...
bak şöyle söyleyim...deyelimki bu forumda mesaj yazmak zor diyelim..yada yazılanları okumak...zordur söylersin...zemin rengi simsiyahtır yazılanları okuyamıyosundur rengini eleştirirsin...bunu eleştirebilmek için benim oturup forummu kurmam lazım...???
HAYIR AMA ANCAK DAHA IYISINI YAPABILIYORSA INSANIN ELEŞTIRMESI DOGRU OLMAZ MI ...
msinanh
11-21-2005, 06:01 PM
HAYIR AMA ANCAK DAHA IYISINI YAPABILIYORSA INSANIN ELEŞTIRMESI DOGRU OLMAZ MI ...
Kesinlikle hayır...o zaman hiç birimizin başbakana bakanlara millet vekillerine kızmaya hakkı yok...çünkü en çok eleştirilere onlar maruz kalıyor...sen bu güne kadar hiçbi hükümetten şikayetçi olmadınmı...??? peki sen diyebilirmisin ben bu ülkeyi su adamdan daha iyi yönetirim die...???
exonotzor
11-21-2005, 06:03 PM
Kesinlikle hayır...o zaman hiç birimizin başbakana bakanlara millet vekillerine kızmaya hakkı yok...çünkü en çok eleştirilere onlar maruz kalıyor...sen bu güne kadar hiçbi hükümetten şikayetçi olmadınmı...??? peki sen diyebilirmisin ben bu ülkeyi su adamdan daha iyi yönetirim die...???
begenmediysen millet vekili olmaya çalışabilirsin :) cidden
msinanh
11-21-2005, 06:03 PM
resim konusu biraz abartılı olabilir ama mesela ben yerdeki kaldırım taşlarını eleştiren yada sokakların pisligi hakkında uzun uzun konuşan bi sürü adam bilirim ,, ama hiç biri onları düzeltmeye yada temizlemeye çalışmaz,, bu işler vasıfsız eleman işleri ayrıca
bide mesela futbolda bi teknik adamı çok çok eleştiriler ,, ama bu eleştiriyi yapanların kaçı o sorumlulugu kabul eder
yada bi toplulukta muhaleffet yapan sesi çok çıkan bir grub hep olur ,, ama onlara o zaman bu işi siz yapın derseniz ,, yapmazlar
vs vds .. benzer örnekleri çok ,, ama resim biraz abartı cidden
yinede kimsenin degiştirmeye çalışmaması bile böyle bir örnek sayılabilir
bence tabi
o ayrı...o kendini eleştirmektir...o sokakda bende yaşıyorsam pislenmesine bende sebeb olmuşumdur...eleştirmek yerine düzeltmem gerekir tabi...ama hangi resim hangi siir iki 3 yada daha fazla kişi tarafından yapılmıştırki...???
msinanh
11-21-2005, 06:04 PM
begenmediysen millet vekili olmaya çalışabilirsin :) cidden
belki daha üstü hedefliyorum...;)
ama ben yönetimi beğenmiyorum diye açık açık söylüyorum...ama bu halimle o koltukta ben olsam dahamı iyi yönetirim kesinlikle hayır...
ama o koltukdakiler kesinlikle isteseler şimdikinden daha iyi yönetebilirler...
hobbit
11-21-2005, 06:04 PM
E bu da dogru..napcaz şimdi :all2: :D:d
hobbit
11-21-2005, 06:05 PM
belki daha üstü hedefliyorum...;)
inşallah kısmet olur...eleştirmek icin can atıyorum:D
msinanh
11-21-2005, 06:07 PM
inşallah kısmet olur...eleştirmek icin can atıyorum:D
bende daha iii sini yapabiliosan sen yap demek için can atıyorum...:D
exonotzor
11-21-2005, 06:10 PM
yaf benimde kafam karıştı şimdi :) :)
hobbit
11-21-2005, 06:10 PM
bende daha iii sini yapabiliosan sen yap demek için can atıyorum...:D
yavrum ben o zamana Ecevıtten beter olurum...sanmıyorum daha ıyısını yapabılecegımı:D
hobbit
11-21-2005, 06:11 PM
yaf benimde kafam karıştı şimdi :) :)
akşam akşam attın kuyuya bı taş...uğraş dur şimdi:D
msinanh
11-21-2005, 06:13 PM
tamam telaşa meal vermeyin...ben burdayım çözecem...:D
demekki neymiş...bir şeyi eleştirebilmek için daha iyisini yapmak gerekmiyormuş...sadece daha iyisinin nasıl olması gerektiğini bilmek gerekiyormuş...;)
hobbit
11-21-2005, 06:15 PM
tamam telaşa meal vermeyin...ben burdayım çözecem...:D
demekki neymiş...bir şeyi eleştirebilmek için daha iyisini yapmak gerekmiyormuş...sadece daha iyisinin nasıl olması gerektiğini bilmek gerekiyormuş...;)
pekı daha ıyısının o oldugundan nasıl emın olacaz :confused:sonucu gormek ıcın yapmak gerekmıyor mu
exonotzor
11-21-2005, 06:19 PM
bence herkes eleştirmeli ,, ama o eleştirileri eleyebilmek önemli
ancak eger senin yapabilecegin bir konuda eleştiriyorsan ,, eleştirme ,yap :)
msinanh
11-21-2005, 06:21 PM
pekı daha ıyısının o oldugundan nasıl emın olacaz :confused:sonucu gormek ıcın yapmak gerekmıyor mu
heh işte onun için bigi gerekiyor...ona bişey demiyorum...ama bazı yanlışlar gün gibi ortadadır..ben daha iyisini yapamam die eleştirmemek yanlışı söylememekte olmaz...
simdi bu ülkeyi yönetenleri eleştiriyoruz...neye dayanarak...Atatürk ün yaptıklarına dayanarak çok güzel eleştirebiliriz mesela...peki o zamanı gördükmü...??? tamam sen görmüş olabilirsin...sen fatih sultan mehmet zamanınıda görmüşsündür:D
sadece bilmek gerekli bence...
msinanh
11-21-2005, 06:23 PM
bence herkes eleştirmeli ,, ama o eleştirileri eleyebilmek önemli
ancak eger senin yapabilecegin bir konuda eleştiriyorsan ,, eleştirme ,yap :)
kesinlikle...
birde birini eleştiriken onun daha iyisini yapabileceğini biliyorsan onu buna teşvik etmek için eleştir...onun yerine yapmak olmaz ama...
hobbit
11-21-2005, 06:24 PM
heh işte onun için bigi gerekiyor...ona bişey demiyorum...ama bazı yanlışlar gün gibi ortadadır..ben daha iyisini yapamam die eleştirmemek yanlışı söylememekte olmaz...
simdi bu ülkeyi yönetenleri eleştiriyoruz...neye dayanarak...Atatürk ün yaptıklarına dayanarak çok güzel eleştirebiliriz mesela...peki o zamanı gördükmü...??? tamam sen görmüş olabilirsin...sen fatih sultan mehmet zamanınıda görmüşsündür:D
sadece bilmek gerekli bence...
sadece bılmek gerekıyorsa başa donuyoruz bana kalırsa...bilmiyorsak konuşmayacaz olayına :all2: allam aptal etme benı kedı kuyrugunu yakalamaya calışır gıbı donuyoz :012:
exonotzor
11-21-2005, 06:26 PM
sadece bılmek gerekıyorsa başa donuyoruz bana kalırsa...bilmiyorsak konuşmayacaz olayına :all2: allam aptal etme benı kedı kuyrugunu yakalamaya calışır gıbı donuyoz :012:
hahahaha :) :icon_idea :icon_idea
ama çözdük baya bi :)
msinanh
11-21-2005, 06:27 PM
yok başta daha iyisini yapamıyorsak konuşmayacaz dioduk...şimdi doğru bi noktadayız bence...
hobbit
11-21-2005, 06:29 PM
yok başta daha iyisini yapamıyorsak konuşmayacaz dioduk...şimdi doğru bi noktadayız bence...
evt en azından konuşabılıyoruz..ama olayı cozduk mu emın degılım:D:D
msinanh
11-21-2005, 06:34 PM
evt en azından konuşabılıyoruz..ama olayı cozduk mu emın degılım:D:D
çözülecek birşey yokki...ben yazıyı saçma buldum siz de beğendiniz...herkes aynı sonuca varacak die bi kaide yok zaten...:D
hobbit
11-21-2005, 06:36 PM
çözülecek birşey yokki...ben yazıyı saçma buldum siz de beğendiniz...herkes aynı sonuca varacak die bi kaide yok zaten...:D
illaki ..fakat ortak bır nokta da birleşemezesek nasıl karar alıp uygulayabılecez :confused: :012:
msinanh
11-21-2005, 06:40 PM
illaki ..fakat ortak bır nokta da birleşemezesek nasıl karar alıp uygulayabılecez :confused: :012:
o kadar mesaj içerisinden sen zaten sana uygun olanları seçer onları uygularsın...bunun doğru veya yanlış oldugunuda sana yapılan eleştiriler gösterir zaten...:D
hobbit
11-21-2005, 06:43 PM
o kadar mesaj içerisinden sen zaten sana uygun olanları seçer onları uygularsın...bunun doğru veya yanlış oldugunuda sana yapılan eleştiriler gösterir zaten...:D
eleştirı vız gelır tırıs gıder :52: ben kafama gore takılırım bunu ogrenemedın mı hala...:D:D
msinanh
11-21-2005, 06:52 PM
eleştirı vız gelır tırıs gıder :52: ben kafama gore takılırım bunu ogrenemedın mı hala...:D:D
bende ondan korkuyom zaten...:D
hobbit
11-21-2005, 06:53 PM
bende ondan korkuyom zaten...:D
korkma...zararım kendime..o yuzden adam olamadım ya
msinanh
11-21-2005, 06:56 PM
korkma...zararım kendime..o yuzden adam olamadım ya
hımm...bu yazı sanki sinan sen su gözlerin konuşsun dio...
hobbit
11-21-2005, 06:58 PM
hımm...bu yazı sanki sinan sen su gözlerin konuşsun dio...
kendi kendimiz de eleştırmek gerek arasıra di mi....sozum sana degıl kendıme canım
msinanh
11-21-2005, 07:00 PM
kendi kendimiz de eleştırmek gerek arasıra di mi....sozum sana degıl kendıme canım
kendine haksızlık etmek hoşuna gidiyor değilmi...???
hobbit
11-21-2005, 07:05 PM
kendine haksızlık etmek hoşuna gidiyor değilmi...???
evt ..cunku kızgınım kendıme..bı nevı cezalandırıyorum
Ertan Ömür
11-21-2005, 07:09 PM
Bu hikayeyi inşallah hiç unutmayacak ve sevdiklerime de anlatacağım.Teşekkürler Süleyman.+ REP. :icon_idea :icon_idea :icon_idea :icon_idea
DaYkO
11-21-2005, 07:43 PM
gercekten dusundurucu bir yazi. :( :confused: :confused:
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.