View Full Version : .:::: Sizce güneş tutulmala®ı depremi tetikliyor mu? ::::.
Ertan Ömür
10-20-2005, 01:18 PM
Arkadaşlar Dünyada meydana gelen her güneş tutulmasından sonra büyük bir deprem felaketi yaşandığı konusu tartışılıp duruyor.Etkiliyor diyenler de var,etkilemiyor diyenler de.Siz hangi taraftasınız? :confused:
nitrO_Oxide
10-20-2005, 01:28 PM
bi fikrim yok ama bilir kişiler bile kesin sonuc elde edemiyorlar
alican
10-20-2005, 01:47 PM
güneş tutulmalarının %45'inden sonra deprem olduğu söyleniyor. ama bence etkilemiyor. yerkabuğundaki tektonik hareketler sonucu depremler meydana geliyor ,güneş tutulması yerkabuğundaki hareketlenmeyi nasıl tetikleyebilirki.?
^^CaRiSMa^^
10-20-2005, 01:53 PM
Deprem uzmanları uyarıyor: Mart 2006’ya dikkat
Pakistan’da yaşanan depremin, Güneş tutulmasından 5 gün sonra meydana gelmesi, birçok kesimin ‘Güneş tutulması-deprem’ ilişkisini tartışmasına neden oldu. TEMPO dergisinin bugün piyasaya çıkan sayısında yeralan bir araştırmaya göre, özellikle ülkemiz bu konuda çok hassas, çünkü 1999 depreminden 9 gün önce de Güneş tutulması yaşanmıştı ve Türkiye’de 29 Mart 2006’da da Güneş tutulacak...
Bu tutulma Türkiye'nin; Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yer alan 13 ilde tam, dışında kalan bölgelerde ise parçalı halde izlenebilecek.
Hatırlanacağı üzere, 8 Ekim Pazar günü Pakistan’da meydana gelen ve binlerce insanın ölmesine neden olan 7.6 şiddetindeki deprem, 3 Ekim Pazartesi günü meydana gelen Güneş tutulmasının akabinde meydana gelmişti. Yani Güneş tutulmasından 5 gün sonra. Elbette yaşanan bu doğa olaylarından sonra birçok kesim, “Güneş tutulmaları depremi tetikliyor mu'' sorusunu tartışmaya başladı. Çünkü bu, ilk örnek değildi. Tempo dergisi bu tartışmaya ayna tutabilmek amacıyla bilim adamlarına sordu.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Güneş tutulmalarının depremler üzerindeki etkisinin ciddi olarak tartışma konusu haline geldiğini belirterek: “10 Temmuz 1894 İstanbul depreminden 11 gün önce, 1999 depreminden 9 gün önce ve en son 8 Ekim 2005’te Pakistan’daki depremden 5 gün önce Güneş tutulmaları meydana geldi. Bu tür örnekleri arttırmak mümkün. Azerbaycanlı bilim adamlarının çalışmalarına göre, Güneş tutulmasının tam olarak izlenebildiği kuşak boyunca depremlerin olduğunu belirlenmiş. Güneş tutulmalarını izleyen günlerde Dünya üzerindeki deprem sayılarında da artış var. Sonuçta, uzay deprem yaratmıyor, depremi oluşturan yerin içindeki olaylar ama uzayla etkileşim bunu tetikleyebiliyor'' dedi.
İTÜ Öğretim Üyesi Berk Üstündağ ise Türkiye’deki sığ depremlerle, Güneş tutulmaları arasında ilişkiler olduğunu ama tüm depremlerde bu ilişkinin kurulamadığını belirtti. Üstündağ, “Hiç ilişkisi yok da denemez. Normal gelgit etkisiyle bile kıtalar hareket ediyor. Hal böyleyken, yerküreyi bu kadar güçlü bir kuvvet altında bırakan olayı, gölge oyunu olarak yansıtmak toplumu yanıltmak olur'' dedi. Üstündağ, “Ancak bu, her Güneş tutulması sonrası deprem olacağı anlamına gelmiyor'' görüşünü savunuyor.
BÜ Kandilli Rasathanesi Sismoloji Laboratuvar Şefi Jeofizik Mühendisi Dr. Doğan Kalafat, 1999 depreminden sonra inceledikleri 20’ye yakın büyük deprem ve Güneş tutulması arasında ciddi anlamda korelasyon göremediklerini belirterek, “Bu, tamamen karşı çıkmak da değil. Güneş tutulmaları, gelgitler aslında bardağı dolduran su kütlesini oluşturmuyor, aksine bardak tamamen ağzına kadar doluyken son damla atılmış kadar etkisi oluyor ve bardağı taşırıyor. Örneğin bardak doluysa, Güneş tutulması tetikleyici olabiliyor. Ve bu tartışmaların dışında önemli bir nokta daha var. 2003’te yaşanan, Bingöl ve Pülümür depremi dışında, o yıldan bu yana Türkiye’de büyüklüğü 6’nın üzeride bir deprem olmadı. Yani bu ne demek? Türkiye’de 6’nın üzerinde deprem riski bu yılın sonuna kadar yüksek. Çünkü istatistiksel olarak bakınca, ‘Her 15 ayda bir bu ülkede 6'lık bir deprem olur’ diyoruz, demek ki bunu artık bekliyoruz. Tesadüfen 6’lık bir deprem olmazsa, önümüzdeki yılın ilk ayında risk iyice artmış olacak'' diye görüş belirtti.
Milliyet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Güneş tutulmasından hemen sonra deprem oldu
Beş yıl önce İzmit'te meydana gelen 17 Ağustos depreminden 6 gün önce güneş tutulması olmuştu. Güney Asya'yı yerlebir eden depremin de 3 Ekim'de meydana gelen güneş tutulmasından sadece 5 gün sonra vurması, "Neden hep güneş tutulmasından sonra deprem oluyor?" sorusunu gündeme getirdi. Deprem konusunda imza attığı önemli çalışmalarla tanınan Hawaii Jeofizik Enstitüsü uzmanı Dr. Gerard Fryer'a göre güneş tutulması fayları harekete geçirerek deprem oluşumunu tetikliyor. 1973 ile 2002 yılları arasında meydana gelen güneş tutulmaları incelendiğinde ise deprem riskinin arttığı göze çarpıyor. Bu 29 yıllık sürede 66 güneş tutulması meydana geldi. Güneş tutulmalarının da yüzde 45'inden altı gün önce veya sonra deprem olduğu ortaya çıktı.
Freyer'ın teorisine göre güneş tutulmalarında atmosferde elektromanyetik enerji dalgalanmaları meydana geliyor. Enerji birikimine Ay'ın çekim gücü nedeniyle tektonik tabakalar ve fay hatları üzerinde oluşan gerilim eklendiğinde deprem tetikleniyor.
vatan gazetesi
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bir de boyle bir link var bi bakın..
Güneş Tutulması ve Deprem (http://www.halukakcam.com/B4/2006.htm)
hobbit
10-20-2005, 02:00 PM
üfffff Allahım esırgesin ...
exonotzor
10-20-2005, 06:04 PM
yaf bizde fizikçiyiz vs. ayagında inanmayız böyle şeylere ,ama ben inanıyom :) ben burçlarda ,, pilavın iyleştirici etkisinede inanıyom ama :)
oyum etkiler den yana
t n c r
10-20-2005, 06:09 PM
bugun gazete de okudum dunyada gunde en az 2 deprem oluyormus ve bunların 1 tanesının yada her ıkısının de gunes tutulmasından sonraya denk gelmesı gayet normalmıs
bence de gayet mantıklı etkılemez dıyorum ben
Ertan Ömür
10-21-2005, 10:53 AM
Benim bahsettiğim bizdeki ve pakistandaki gibi felaket anlamındaki depremler.İrili ufaklı olanlar değil. :no:
Identify
10-21-2005, 02:55 PM
bence etkiler..çünkü güneş tutulmasıyla beraber bir çekim kuvveti oluşuyor..bu çekim kuvvetide depremleri tetikliyor...
Boomerang
10-21-2005, 05:14 PM
Tutulmanın yüzde 55'inde büyük sarsıntı olmadığı, yüzde 45'inde yaşandığı belirtildi
Önceki gün İzmir'de yaşanan depremlerden sonra, İstanbul Kandilli Rasathanesi'ne en çok sorulan soruların başında, "Güneş tutulması ve deprem arasındaki ilişki" üzerine oldu. Özellikle 3 Ekim'de Pakistan, Hindistan ile Afganistan'ı vuran deprem felaketinden 5 gün önce gerçekleşen ve Türkiye'de de kısmen görülen güneş tutulması meydana gelmesi, şüphesiz akıllara bu sorunun gelmesine yol açan başlıca neden olarak gösteriliyor.
29 Mart 2006
Türkiye, 17 Ağustos depreminden 6 gün önce, 11 Ağustos 1999'da yaşanan güneş tutulmasından sonra ikinci tam güneş tutulmasını 29 Mart 2006'da yaşayacak. 29 Mart 2006'daki tutulmanın, 20. Yüzyılın son güneş tutulması olan 11 Ağustos 1999'dan daha uzun süreceğinin açıklanması, pek çok kişinin aklına, "Yine deprem olur mu" sorusunu getiriyor.
Döküm yapıldı
Kandilli Rasathanesi'nin web sitesinde 29 Mart 2006'da gerçekleşecek güneş tutulmasıyla ilgili olarak özel bir sayfa oluşturulduğunu belirten astronom Tamer Ataç, 1973-2002 yılları arasında tüm dünyada yaşanan depremlerin güneş tutulmasıyla ilişkisine dair bir döküm yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Biz, 1973-2002 yılları arasında dünyada meydana gelen büyük depremlerin güneş tutulmalarıyla ilişkisinin istatistik dökümünü yaptık. Bu döküme göre, 29 yılda 66 güneş tutulması gerçekleşmiş. Aynı dönemde dünyada meydana gelen büyük depremlere baktığımızda, güneş tutulmalarının yüzde 55'inde tutulmanın 6 gün öncesi ve 6 gün sonrasını kapsayan günlerde büyük deprem olmadığı görüldü. Tutulmaların yüzde 45'inde ise büyük deprem görüldü. Bu depremlerin sayısı da 30 yıllık dönemde görülen bütün büyük depremlerin yüzde 1'i kadardı."
Gerilim oluşuyor
Bazı uzmanlara göre, güneş tutulması fayları harekete geçirerek, deprem oluşumunu tetikliyor. Bu teoriye göre, güneş tutulmalarında atmosferde elektromanyetik enerji dalgalanmaları meydana geliyor. Enerji birikimine, Ay'ın çekim gücü nedeniyle tektonik tabakalar ve fay hatları üzerinde oluşan gerilim eklendiğinde deprem tetikleniyor. Rasathanenin araştırmasına göre, güneş tutulmalarının yüzde 45'inde büyük deprem görülüyor. Ancak bu teoriye karşı çıkan uzmanlar çoğunlukta.
bir gazeteden almistim ama adini unuttum :S :dmcsmile0
Yiğit
10-21-2005, 06:44 PM
Ya şimdi 29 martta depremmi olacak yani bence saçmalık bilimsel bir gerçek yok ortada
SNOWMAN
10-21-2005, 06:58 PM
Bence tesadüfler düşündürmüştür...
Bazı hassas dengeler olmasına rağmen bu olayda Güneş te Ay da masum...
Boomerang
10-21-2005, 07:08 PM
peki su herkesin en azindan kendi gozuyle gordugu bir gercek degilmi.
herkes gelgit olaylarini bilir. ve ayin tam dolunay oldugu zamanlarda ise gelgit olayindaki yukselme ve alcalma miktarlari oldukca farketder. kesinlikle bence alaka tabi isin derini cok arastirmak lazim ama ben inaniyorum
zaten ben uzaylilarada inaniyorum siz bana bakmayin ben garip bi adamim :)
Snowman belki hakli gunes de masum ay da bi iyisimi mehtaba dogru bakip raki icmeye devam edelim bunlarla ayin o masumiyetini falan bozmayalim :D
selamlar
SNOWMAN
10-21-2005, 09:46 PM
Sevgili Boomerang bu işin uzmanı bilim adamlarının bile kesin konuşamadığı bir konu hakkında ahkam kesecek bilgiye sahip olmadığım için espirili yaklaşım sergiledim. :) Ayrıca bazı hassas dengeler olduğunu da kabul ettim.
Senin de ilk mesajında değindiğin % 45 li etkiliyor oranı hakkında da % 1 lik bir sonuç çıkarmışlar. Bu durumda dediğin gibi kadehleri mehtaba doğru kaldırıp, kaderimizi yaşamaktan başka ne yapabiliriz?..
Ben uzaylılara tam anlamıyla inanmıyorum ama zaman da yolculuk yapıldığına inanıyorum. :icon2:
Ertan Ömür
10-22-2005, 11:06 AM
Bilimciler bile kendi aralarında tutarsız sözler sarfediyorlar :no: :icon2: :sleep:.Belki konu ile ilgisi yok gibi gelebilir ama bilimin çare bulamadığı bazı cilt hastalıklarına kocakarı ilaçları denen doğal bitki karışımları çare olabiliyor.Bilimciler bunları uygulayanlara deli,uygulatanlara ise cahil gözüyle bakıyor.Ben ben her güneş tutulmasının bir doğal felaketin tetikleyicisi olduğunu düşünüyorum.Eskiden olmayabilir.Ama doğa ciddi tahribata uğradı.Dünyamız eskisi kadar yeşil olmadığı gibi artık su da eskisi kadar bol değil.Bunu lütfen göz ardı etmeyelim.
Güneş tutulması depremi tetiklemiyor
sadece raslantı.Güneşle yerin ne alakası var
yer bu fayhatı salıyor işte..Allahın işine karışılmaz..
sahra
10-22-2005, 03:30 PM
yeryüzü ve gökyüzü arasında bir denge var ama güneş tutulmasının depremleri tetiklediği düşüncesinde değilim
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.