PDA

View Full Version : İtiş mi? yoksa çekiş mi??Ben karar verelim artık derim!!!

JSK
12-06-2004, 09:51 PM
arkadaşlar kafamı bi konu kurcalamakta.geçen gün arkadaşla bi tartışmaya tutuştum..sizin fikrinizi sorıyım dedim.
"Arkadan itişli" mi? yoksa "arkadan çekişli" mi?
ben arkadan itişli diyorum siz ne diyosunuz??
Teşekkürler..

nitrous1988
12-06-2004, 11:31 PM
bende arkadan itiş-önden çekiş diye biliyorum ama sonuçta pek bişey fak etmiyo anlaşılıyo ne demek istediğin.ha arkadan itiş ha arkadan çekiş pek fark etmez kanatimce. :confused:

nitrO_Oxide
12-07-2004, 12:23 AM
bende arkadan itiş-önden çekiş diye biliyorum ama sonuçta pek bişey fak etmiyo anlaşılıyo ne demek istediğin.ha arkadan itiş ha arkadan çekiş pek fark etmez kanatimce. :confused:

zaten arkadasta arkadan itişli -onden cekişli demiş :)

neyse bende arkadan itişli isterim ama suan sartlarıyla gitsinde onden olsun konumundayım :)

KoRy
12-07-2004, 12:28 AM
o arkadas_ ben1m.Hala da iddia ediyorum.arkadan cekis -onden cekis.Burdaki cekis arabay1 cekmek deg1l last1kler1 dondurmek anlaminda bence.

nitrO_Oxide
12-07-2004, 12:29 AM
o arkadas_ ben1m.Hala da iddia ediyorum.arkadan cekis -onden cekis.Burdaki cekis arabay1 cekmek deg1l last1kler1 dondurmek anlaminda bence.

arabanın kasasını on lastikler çeker arka lastikler ise iter ;)

KoRy
12-07-2004, 12:34 AM
evet iter ama burdaki cekis motor gucu anlaminda bence .

nitrO_Oxide
12-07-2004, 12:36 AM
evet anlamı o ama doğru kullanılırsa :)

^^CaRiSMa^^
12-07-2004, 01:06 AM
bencede arkadan itiş - onden cekiş olayı daha mantıklı geliyor... ;)

nitrO_Oxide
12-07-2004, 02:18 AM
bencede arkadan itiş - onden cekiş olayı daha mantıklı geliyor... ;)

biliyoruzda konusuyoruz :D

Badboy
12-07-2004, 09:48 AM
Arkadan çekiş olmaz arkadaşlar.Arkadan çekiş olursa hep geri geri gider. :D

^^CaRiSMa^^
12-07-2004, 11:19 AM
biliyoruzda konusuyoruz :D

+1 :D

DaYkO
12-07-2004, 06:07 PM
bencede motorla ilgili ama tamda emin değilim :p

Power
12-08-2004, 06:55 PM
arabayı hareket ettiren tekerleklerdir. Öndense ÇEKİŞ, Arkadansa İTİŞ.
Bunu bütün otoriteler bilir.

nitrO_Oxide
12-09-2004, 01:09 AM
peki subarular ne oluyo abi :D

Badboy
12-09-2004, 09:32 AM
subaruuuuuuuu arkadan-önden -yandan -sagdan-soldan-60-70-80-90-100 banyoda 100 oluyo. :D :p ;)

bulo
12-09-2004, 12:40 PM
Sevgili arkadaşlar tüm bunlara son verebilmeniz için bir şey önermek istiyorum izninizle;
Borusan'ı arayıp BMW için bu soruyu yöneltebilirsiniz...
Bilgi akışına devam...

ersin yılmaz
12-09-2004, 02:38 PM
borusanı arayıp sorarsanız alacağınız cevap biz ittiriyoruz olur arkadaşlar :D

bulo
12-09-2004, 03:37 PM
Sevgili Ersin, yaklaşımın harika, tebrikler. (:

KLC
12-09-2004, 04:31 PM
Enzo Ferrarinin Bir Sözü Vardır.. " Atlar Hic Bir Zaman Arabayı Arkadan İtmez.. Önden Cekerler" Diye.. Umarım Anlatabilmişimdir.. 8-)

philcollins
12-09-2004, 04:45 PM
Enzo Ferrarinin Bir Sözü Vardır.. " Atlar Hic Bir Zaman Arabayı Arkadan İtmez.. Önden Cekerler" Diye.. Umarım Anlatabilmişimdir.. 8-)

bunu duyunca benim de aklıma bir çin atasözü geldi ama aramızda çince bilen yok sanırım ondan sustum :p

Ertan Ömür
12-10-2004, 04:09 PM
ARKADAN ÇEKİŞ doğru cevap..Arabayı çeken(hareket ettiren)arka taraftır..Arkadan çekişli araç geri geri giderken ne oluyor?Cevap bekliyorum... :confused:

KLC
12-10-2004, 04:52 PM
soruyu tam olarak anlayamadim.. :rolleyes:

nitrO_Oxide
12-10-2004, 08:12 PM
ARKADAN ÇEKİŞ doğru cevap..Arabayı çeken(hareket ettiren)arka taraftır..Arkadan çekişli araç geri geri giderken ne oluyor?Cevap bekliyorum... :confused:

bizim kullandığımız itiş kelimesi araba one doğru giderken kullandık.zaten arabanın geri geri gitmesi normal bir durum değil.yani bir problem olduğunda falan geri geri giderseniz.araçların testlerindede bu boyledir hiç bir fabrika geri geri giderken fren mesafesini vs vs. bunu olçmez.
ertan abi bende sana soruyorum.sen yolda yururken seni arkadan biri ileriye doğru koluyla temasta bulunsa bu itmemi olur? yoksa çekmemi ?

philcollins
12-11-2004, 12:41 PM
bizim kullandığımız itiş kelimesi araba one doğru giderken kullandık.zaten arabanın geri geri gitmesi normal bir durum değil.yani bir problem olduğunda falan geri geri giderseniz.araçların testlerindede bu boyledir hiç bir fabrika geri geri giderken fren mesafesini vs vs. bunu olçmez.
ertan abi bende sana soruyorum.sen yolda yururken seni arkadan biri ileriye doğru koluyla temasta bulunsa bu itmemi olur? yoksa çekmemi ?
valla helal olsun nitro yorumun dört dörtlüktü, ertan abi buyur hadi bakalım ;)

KoRy
12-11-2004, 01:19 PM
alıntı
"çekiş kelimesinin iki anlamı vardır ve burada kastedilen itiş'nin karşıtı olan anlamı değildir. kastedilen, motorlu taşıtlarda gücün yola aktarılmasıdır.

çekiş'in ingilizce ve fransızcadaki bu ikinci anlamının karşılığı traction kelimesiyle ifade edilir. mesela fransızcada traction avant* ve traction arriere* dendiğinde kimse bunu "çekmek eylemi"yle karıştırmaz. ingilizce'de de pulling ya da pushing değil, bu kelime kullanılır.

yakın bir tarihe kadar türkiye'de de sadece çekiş ifadesi kullanılıyordu. son yıllarda birbirinden cahil oto dergisi editör ve muhabirlerinin ileri derecede kendini bilmezlikleri sayesinde "arkadan itişli" tuhaf bir şekilde kullanılır oldu.

arabanın kendi kendini çekmediği ya da itmediği, yaptığı şeyin çekiş gücünü yola aktarmak olduğu ne kadar yazılsa da boş artık.

eğer çekiş kelimesinin diğer anlamı çekmek eylemi olmasaydı "ardadan itişli" değil de o anlamın tersinin doğru olduğunu iddia edecekti bu sığ zihniyet."

JSK
12-11-2004, 01:40 PM
Yanlız şunun da bilinmesi gerekir ki ingilizcedeki veya diğer dillerdeki hiçbir kelime türkçeye tam olarak çevrilmez.ingilizler traction diyo da biz çekiş diyoruz.efendim onlar pull-push mu diyo falan gibi saçma sapan yorumlarla bi yere varılmaz.burda çekiş gücü motorun gücünün arabayı ne yönde etkilediğidir.eğer motor gücü ön tekerleklere veriliyorsa motor arabayı çekiyomuş gibi davranır.eğer bu motor gücü arka tekerleklere veriliyosa bu güç itiş olarak yansır.

ArTHaS
12-11-2004, 02:04 PM
Arkadaşlar, olay Türkçe'de "anlam" karmaşası yüzünden karışıyor :)

Şimdi birçok kişi, haklı olarak mantıken "arkadan itersin, önden çekersin" diyor. Fakat yanlış. Yani aslında bi yanlışlık yok ama terim olarak yanlış.

Otomobilde motor gücünün tekerleklere aktarılması olayı "ÇEKİŞ" olarak adlandırılır.
Ha günlük hayatta birçoğumuz "arkadan itiş" diyoruz ayrı konu. Aslında dediğim gibi, terim ÇEKİŞ'tir. Birşeyi bir yerinden tutup çekmek anlamında değil ama...

İngilizce'de FWD, RWD ve 4WD diye adlandırılır, Front Wheel Drive, Rear Wheel Drive, Four Wheel Drive.. Arka tekerleklerden sürüş, öndekilerden sürüş, 4 tekerden sürüş :) Tabi Türkçe'ye böyle çevrilmemiş, yukarıda yazdığım gibi, bu gücün aktarılmasına "Çekiş" demeyi uygun görmüşler.

Peki "arkadan itiş" demeyi tercih edenler, 4x4'e ne diyorsunuz, "dört çarpı dört" değil di mi :) "arkadan itiş önden çekiş" de demiyorsunuz, "dört tekerlekten çekiş" diyorsunuz. Eee burada arka tekerleklere ne oldu, hani İTİŞ'ti ? ;)

Yine yazayım,
Olayı "itmek-çekmek" anlamında değil, "motor gücünün aktarılması" manasında ÇEKİŞ olarak düşünmek lazım. Haliyle aslında "arkadan itiş" değil "arkadan çekiş"tir..

KoRy
12-11-2004, 02:10 PM
arthas katılıyorum ve başarılarının davamını diliyorum:)

JSK
12-11-2004, 02:46 PM
Arkadaşlar bu konu hakkında son kez konuşuyorum.Az önce babamdan bilgi aldım kendisi makina mühendisidir. Burda olay motorun gücünün lastiklere iletilmesi ve arabayı hareket ettirmesidir ve bu anlamlara gelen öztürkçe kelim tahrik kelimesidir.Yani olay Arkadan tahrik önden tahriktir.Çekiş ve itiş kelimesi teknik olarak yanlıştır çünkü ortada aslında bi çekme ve itme işlemi yoktur.Sadece tahrik kelimesi türkçeye çevrilirken çekiş olarak kullanılmıştır.Çekiş kelimesini motor gücü olarak kullanmak hepten yanlıştır.Eğer pratik olarak düşünürsek motorun gücü arka tekerleklerdeyse araba arkadan itiliyordur fakat ortada itme işlemi yoktur.Burdaki hata tahrik kelimesinin türkçeye çevrilirken çekiş gibi gelişi güzel bi kelimenin seçilmesidir.Bu da babamın tahminince o dönemlerde motorların önden çekişli!! olmasıdır.Yani isteyen iki yanlış kelimeden hangisini daha çok benimsemişse kullanabilir.Ben itiş kelimesi pratik olarak biraz daha yakın olduğu için itişi kullanmayı tercih ediyorum fakat arkadan ve önden tahrikli kelimesini kullanmaya özen göstericem..
SAYGILAR

nitrO_Oxide
12-11-2004, 02:53 PM
artaas bende sana katılıyorum ama hepsine değil :D
cekişten dustu kelimesindeki o cekiş ''itişmi-cekişmi'' konusundaki cekişle aynı değil. bazı arkadaslar konuyu sapıtmaya calışsada bu boyle.bazı arkadaslarda hep modifiyenin fizik kanununa uyduğunu soylerdi.peki soruyorum o arkadasa fizikte bi maddeyi itmeyi yada cekmeyi nasıl ifade eder.arabayıda oyle dusunun.
ayrıca artas gene orada yanlış yorum yapmışsın bence oradaki 4 ceker terimide benim yazımın basında ifade ettiğim turden.itiş- cekiş muhabbetinden gelmiyor :cool:

nitrO_Oxide
03-07-2005, 12:32 PM
abi arabam gitsinde isterse ortadan olsun :)

saqopa
12-29-2006, 07:19 PM
ya bence şimdi ki arabaların hepsi güçlü mesela doğan yada şahinin arkadanolduğu için 1.6 olduğunu hiç göstermiyordum bizim getz 1.3 bile rahat kapışır onla ama şimdiki arabların motorları farklı olduğu için arkadan diyorum bende

hunter87
01-24-2007, 02:43 AM
duruma göre değişir. bunda motorun gücüne bağlı olarak tercih yaparım. 500 hp bi m5 in önden TAHRİK GÜÇLÜ olduğunu düşünsenize:icon_bigg arabayı sarmadan kaldırmak imkansız olurdu, kafat bi kilitli ile adamlar arkayı hallediyo. ben kaliteli oldukça ve yeterli güze de sahipse arkadan derim, 100-150 hp arası da önden derim:icon_idea

sivasrap
01-24-2007, 03:15 PM
arkadan itiş....

mdfymanyagı
03-14-2007, 05:56 PM
bence arkadan itişli araba iyidir ama birde dik bi rampada oldugumuzu düşünün o zamanda önden çekişli olur karasız kaldım ama arkadan itişli demek istiyorum