PDA

View Full Version : LASTİKLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

cemtasci
02-04-2005, 01:09 PM
Genel Olarak Lastikler

Lastikler otomobilinizin gerek düz yolda, gerekse virajlarda yol tutuşunu etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bir otomobilin yol tutuşunda şüphesiz süspansiyon sisteminin sağlıklı işleyişi ya da otomobilinizin gücü ve sizin onu ne şekilde kullandığınız önemli olmakla birlikte, lastikler konusunda ne kadar doğru bir seçim yaptığınız da bir o kadar önem arz etmektedir.

Sadece spor kullanım amaçlı olarak üretilen ve oldukça pahalı olanlar dışında otomobiller biz tüketicilere genellikle fabrikaya en makul fiyatı veren ve hatta performans yerine tam tersine ekonomiyi ön planda tutacak karışım ve desene sahip lastiklerle ulaşırlar. Bu özelliklere sahip bir lastikle sürüş fabrika çıkış değerlerini taşıyan bir otomobilde pek büyük sorunlar yaşatmayacaktır, ancak otomobilinizde henüz modifiyeye başlamamış olsanız dahi, buna niyetli bir sürücü olarak muhtemelen spor bir kullanımı tercih ediyorsunuzdur ve sıradan lastiklerin ne büyük risk taşıdığını anlamak inanın çok uzun sürmeyecektir.Otomobil modifikasyonunda direkt olarak performansı arttırıcı etki yapan uygulamalar yanında, performanla ilgisi olmayıp sadece otomobilin iç ve dış görünümüne katkıda bulunacak uygulamalar hepimizin alışık olduğu bir konudur. Otomobilin fabrika çıkışında monte edilen 13-14 inch janttan 15-16 inch janta, dolayısıyla daha ince profile sahip bir lastiğe geçmek şüphesiz ki otobilin dış görünümünde olumlu değişiklikler yapacaktır. Dolayısıyla lastikten çok jant seçimine önem veren ve paranızın asıl kısmını janta yatırıp kalan kısmı ile janta ucuzundan lastik uydurma fikrine sahip biri olabilirsiniz. Aslında hiç de mantıksız gelmiyor değil mi? Çünkü jant bir kere alınır, oysa lastikleri şimdilik uydurup ileride daha iyilerine geçebiliriz, nasılsa eskimiyor mu?

TEM otoyolunun 2 şeritli Bostancı-Ankara girişinde sol şeritteki yavaş giden kamyonun sağından geçivereyim dediğinizde, sağdaki şeritte durmuş bir kamyonet görmek ve fabrika çıkışı lastiklerinizin arabanızın arkasını kesinlikle fazla olmayan bir süratte dahi nasıl savurduğunu görmek eminim hoş olmasa gerek. Lastikler sacece yanak profillerinin incelik ve kalınlığı ya da desenleriyle değil, karışımlarının kalitesiyle de diğerlerinden ayrılırlar. Performans kullanım amaçlı üretilmiş lastiklerin kaliteli karışım ve desenleriyle yol tutuşa sağladıkları katkı küçümsenemeyecek kadar önemlidir. Evet, standart lastiklerden pahalıdırlar ve karışımlarından ötürü muhtemelen diğer lastiklerden daha kısa sürede biteceklerdir, ancak yüksek hızlara daha dayanıklıdırlar ve spor tarzla kullandığınız birkaç sene boyunca hayatınızı, ya da sizinle beraber arabanızın içinde olanların hayatlarını kaç kez kurtardıklarını inanın bilemezsiniz. Eğer bir lastik 190 km hızla giderken yapılan ani sağ-sol hareketlerde bile arabanızın arkasını 1 mm. dahi savurmuyor ve arabanızı yolda tutuyorsa gerçekten işe yarıyor demektir. Tabi burada akla doğal olarak ilk önce “Peki hangi marka?” sorusu geliyor.. Hangi marka olduğuna karar vermekten ziyade hangi markanın hangi modeli demek daha uygun olacaktır. Zira kimi markaların hiç performans lastiği olmadığı gibi, kimi markaların ürettiği birden fazla performans lastiği var ve bunların arasında iyi olanını seçmek gerekiyor. Tedarikteki devamlılığın önemi de göz önünde bulundurulduğunda her ebatta bulunması diğer lastiklere göre biraz zor olmakla birlikte Bridgestone Potenza S 02 ve S03 Pole Position ilk sırada yer alabilir. Bridgestone ve Goodyear markalarının pahalı geldiği durumlarda ise gerek Traction, gerek Treadwear özellikleri oldukça iyi olan Toyo Proxes T1-S sizler için en iyi seçim olacaktır.

Performans lastikleri genellikle belirli bir jant çapı ve lastik taban genişliğinden itibaren üretilirler, dolayısıyla eğer jant çapınız küçük ve taban genişliği çok dar ise, almak istediğiniz performans lastiğinin otomobilinize uygun boyunun olmayabileceği ihtimaline karşı hazırlıklı olun. Özellikle jant ve lastiğin birlikte değiştirildiği modifikasyonlarda eğer önce jantı alıyorsanız, istediğiniz lastiğin janta uyup uymayacağı konusunda ufak bir araştırma yapmanızın sizin açınızdan faydalı olacağı kanaatindeyim.

Lastiklerin Üzerindeki Rakamların Anlamı

İsterseniz lastiklerin üzerindeki rakamların ne anlama geldiğini özetle açıklayalım. Örnek olarak P 205/50V15 ölçülerindeki lastiği alırsak:

İlk harf olan ‘P’, ‘Passanger Car’ anlamındadır. Tam olarak karşılığı ‘Yolcu Otomobili’ ama biz sadece ‘otomobil’ diyelim. Bu harf çok da önemli değil aslında, isterseniz gelin diğer harf ve rakamların anlamına bir göz atalım....

İlk rakam ‘205’, lastiğin mm. olarak genişliğidir. 205 mm. yani 20,5 cm.

İkinci rakama dikkat! Bu rakam ‘Aspect Ratio’ olarak adlandırılır ve ilkinden farklı olarak mm. veya cm. şeklinde bir uzunluk belirtmez. Lastik yanak yüksekliğinin yani profilinin lastik genişliğine oranını belirtir ve % olarak ifade edilir. 205/50 boyutunda bir lastikte profil, lastik taban genişliği olan 205mm.’nin %50’si kadar, yani 205 x %50 = 102,5mm.’ dir.

Şimdi en önemli kısma geldik: Hız Değerleri... H, V, Z gibi harflerle ifade edilen bu değer, lastiğin normal şartlar altında uygun bir basınçla ve aşırı yüklenmeden çok uzun süreli olmamak şartıyla ne kadarlık bir hıza dayanıklı olduğunu gösterir. En sık rastlanılanları şunlardır:

Q (max.160 km/s)
R (max.170 km/s)
S (max.180 km/s)
T (max.190 km/s)
U (max.200 km/s)
H (max.210 km/s)
V (max.240 km/s)
Z (240 üzeri)
W (max.270 km/s)
Y (max.300 km/s)
Genel olarak bir lastiğin hız değeri ne kadar büyük olursa, yüksek hızlarda oluşan ısınmaya karşı o kadar dayanıklı olacağını söyleyebiliriz. Özellikle modifiye edilmiş bir otomobilde stabilite, daha başarılı hızlanma, frenleme ve viraj kabiliyeti için bu tip lastik kullanımının şart olduğuna inanıyorum. Bu sebeptendir ki aile tipi normal bir sedan otomobil için ‘S’ veya ‘T’ tipi lastikler yeterli olabilirken, bir Ferrari fabrikadan ‘Z’ değerinde lastiklerle çıkmaktadır.

Son harf olan ‘R’ stands for ‘Radial’ anlamındadır.

Son rakam, lastiğin üzerine oturduğu jantın inch olarak çapını verir. Bu örnekte lastik 15inch’ lik bir janta monte edilebilir anlamındadır.

Lastik Alırken Dikkat Edilecek Hususlar - Bayat Lastik Olur Mu?

Bu, çoğu lastik satıcısının müşterilerine açıklamak istemediği bir husustur. Ben bu konuda hassas olduğum için zamanla yaptığım ısrarlar sonucu lastiğin üretim tarihini hangi yılın hangi haftasına kadar açıklayan kodun okunuşunu öğrendim ve bunu sizlerle paylaşmam gerektiğini düşünüyorum.

Bir lastiğin yol tutuşunda kauçuk karışımının kalite ve taziliği son derece önemlidir. Almak istediğiniz lastiğin hangisi olduğuna karar verdikten sonra eminim siz de benim yaptığım gibi mümkün olduğunca fazla yerden fiyat alma yoluna gidecek, ve kimi tok satıcıların nuh deyip peygamber demediğine, kimilerinin makul fiyatlar verdiğine, muhtemelen 1, en fazla 2 tanesinin de çok iyi fiyat verdiğine şahit olacaksınız. Peki iyi hoş da, diğerleri burnundan kıl aldırmazken sen neden fiyatı bu kadar indirdin? Birinci ihtimal, lastiğin orijinal fabrikası dışında ikinci bir fabrikada üretilmiş olmasıdır. Almanya yerine İspanya gibi bir Avrupa ülkesinde üretilmişse nispeten iyidir. Ancak Uzakdoğu üretimli ise normlara ne kadar uygun karışımla üretildiği ve sizi ne kadar taşıyacağı tartışılır. İkinci ihtimal ise lastiğin bayatlığıdır. Karışımın kalite ve tazeliği yol tutuşta önemli olduğuna göre, bakalım lastiğin ne zaman üretildiğini nereden anlıyoruz?

Lastiğin yanak kısmının janta yakın bölümünde muhtemelen elips içinde basılı 2399 ya da 5000 gibi görülen ufak rakamlar vardır. Format her lastikte aynı olmamakla birlikte, kaç rakamdan oluşursa oluşsun, bu rakam dizininin son dört hanesi sırasıyla lastiğin üretim hafta ve yılını belirtir. Eğer gördüğünüz rakam 2399 ise lastik 1999 yılının 23’üncü haftasında, ya da örneğin 5000 ise lastik 2000 yılının 50’inci haftasında üretilmiş demektir. Bu da nemektir efendim, bakıyoruz ajandamızdan... Evet.. Aralığın 4 ila 10’u arasında... e daha ne...

Ben, lastiğin yol tutuşunda desenden ziyade karışımın kalite ve tazeliğinin rol oynadığını savunan biri olarak lastiklerinizi değiştirirken daima bu kodları kontrol etmenizi ve beklemiş lastik almamanızı öneriyorum. İyi bir yol tutuş için karışımın taze olması şarttır.

Kullanımda Yapılan Hatalar

ülkemizde lastik satıcılarından rot-balans servislerine kadar bir çok kişinin yaptığı ve çok sık rastlanılan bir yanlış da lastiklerin ön-arka yapılmasıdır. Özellikle önden çekişli otomobillerde çekişin gerçekleştiği ön akstaki lastiklerin arka akstakilerden daha kısa sürede yenmesi sonucu ön ve arka akstaki lastikler arasında oluşan yenme farklarını azaltmayı amaçlayan bu yaklaşım başta mantıklı görülebilir. Bu, bana üste para verseniz dahi benim şahsen kesinlikle yapmayacağım bir uygulamadır arkadaşlar. Neden mi? Önden çekişli bir otomobilde ön akstaki lastikler arkadakilerden daha fazla eskimiş dahi olsa bu aks direksiyon vasıtasıyla en azından sizin kontrolünüz altındadır. Normal koşullar altında verdiğimiz yönlendirme yeterli olmadığı durumlarda dahi, kontra hareket vermek gibi, bu aksı kontrola altına alabileceğimiz teknikler mevcuttur, dolayısıyla ön aks üzerindeki lastiklerin bir parça daha aşınmış olması sürüş sırasında çıkabilecek sorunlar açısından üstesinden gelemeyeceğimiz bir durum değildir. Ancak arka aksta kontrolümüz yoktur ve bu akstaki lastiklerdeki tutunma problemi öndekilerden çok daha kötü sonuçlar doğurabilecektir, özellikle de sert hareketlerde...

Özetle, lastiklerinizi 4’lü setler halinde almak zurında değilsiniz. Lastiklerinizi 2’li setler halinde alın ve daha yeni olanlar daima arkada olsun.

bulo
02-04-2005, 01:51 PM
Cemtasci ya lastiklerin önemini belirten yazısı için teşekkür ederim. Bu ve benzeri püf noktaları hakkında çeşitli bilgiler edinmek herbirimizin ileride işine yarayacaktır.
Burdan çıkan sonuç: Lastik değişimi yaparken, arkadakileri öne koyabilirsin ama arkaya yeni almak üzere...

philcollins
02-04-2005, 02:20 PM
baştan sona okudum inanılmaz faydalıydı, teşekkürler :icon_idea

lastik ebatlarına göre ne kadar hava basmamız gerektiği konusunda da bilgi verirseniz ayrıca sevinirim :confused:
mesela benim lastik 195/55/15 , 34 mü basmam gerekiyo:confused:

Power
02-04-2005, 05:56 PM
toyo proxes rules

nitrO_Oxide
02-04-2005, 06:34 PM
valla ben avon kullanıyorum suan
alırken biarz dusunerek almıştım ama şimdi gozum kapalı avon alırım

Badboy
02-26-2005, 06:30 PM
Falkennnnnnn.
Kanka bılgıler ıcın sagol;)

^^CaRiSMa^^
04-09-2005, 10:51 AM
İsterseniz lastiklerin üzerindeki rakamların ne anlama geldiğini özetle açıklayalım.
Örnek olarak P 205/50V15 ölçülerindeki lastiği alırsak:

İlk harf olan ‘P’, ‘Passanger Car’ anlamındadır.
Tam olarak karşılığı ‘Yolcu Otomobili’ ama biz sadece ‘otomobil’ diyelim.
Bu harf çok da önemli değil aslında, isterseniz gelin diğer harf ve rakamların anlamına bir göz atalım....

İkinci rakama dikkat! Bu rakam ‘Aspect Ratio’ olarak adlandırılır ve ilkinden farklı olarak mm. veya cm. şeklinde bir uzunluk belirtmez.
Lastik yanak yüksekliğinin yani profilinin lastik genişliğine oranını belirtir ve % olarak ifade edilir.
205/50 boyutunda bir lastikte profil, lastik taban genişliği olan 205mm.’nin %50’si kadar, yani 205 x %50 = 102,5mm.’ dir.

Şimdi en önemli kısma geldik: Hız Değerleri... H, V, Z gibi harflerle ifade edilen bu değer,
astiğin normal şartlar altında uygun bir basınçla ve aşırı yüklenmeden çok uzun süreli olmamak şartıyla ne kadarlık bir hıza dayanıklı olduğunu gösterir.
En sık rastlanılanları şunlardır:

Q (max.160 km/s)
R (max.170 km/s)
S (max.180 km/s)
T (max.190 km/s)
U (max.200 km/s)
H (max.210 km/s)
V (max.240 km/s)
Z (240 üzeri)
W (max.270 km/s)
Y (max.300 km/s)

Genel olarak bir lastiğin hız değeri ne kadar büyük olursa,
yüksek hızlarda oluşan ısınmaya karşı o kadar dayanıklı olacağını söyleyebiliriz.
Özellikle modifiye edilmiş bir otomobilde stabilite, daha başarılı hızlanma, frenleme ve viraj kabiliyeti için bu tip lastik kullanımının şart olduğuna inanıyorum.
Bu sebeptendir ki aile tipi normal bir sedan otomobil için ‘S’ veya ‘T’ tipi lastikler yeterli olabilirken, bir Ferrari fabrikadan ‘Z’ değerinde lastiklerle çıkmaktadır.

Son rakam, lastiğin üzerine oturduğu jantın inch olarak çapını verir.
Bu örnekte lastik 15inch’ lik bir janta monte edilebilir anlamındadır.

ЅENA
04-10-2005, 05:57 PM
Bi kenara yazacağıa girerim bakarım buraya...
Ohhh ellerine sağlık Fethi :icon_idea

Badboy
04-10-2005, 06:52 PM
Harıkasın Kankaaaa:wub:

^^CaRiSMa^^
04-10-2005, 07:18 PM
rica ederim...yardımcı olabildiysem ne mutlu... :icon_idea

SNOWMAN
04-10-2005, 07:21 PM
Sağol Fethi bir de resimle destekliyeyim.
http://img55.exs.cx/img55/7171/lastiky16gq.gif

Dikkat edilecek bir yönde; üretim tarihi gözden kaçıyor genellikle.

baskı şeklinde " 16 04 " gibi iki haneli iki grup halinde yazılır üretim tarihi.
ilk grup haftayı, ikinci grup yılı gösterir.

02 04 örneğini vercek olursam açıklaması; 2004 yılının 2. haftasında üretilmiştir.

15 05 örneğin de ise 2005 in 15. haftasında üretilmiş olduğunu anlarız.

^^CaRiSMa^^
04-10-2005, 07:36 PM
abicim saolasın resim ii oldu...

H100
04-10-2005, 11:18 PM
çok güzel bilgimiz oldu

Qurny
04-17-2005, 12:26 AM
bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim arkadaşlar

Erhan
04-17-2005, 01:13 AM
gerçketende cok faydalı bilgi saolasın....

nitrO_Oxide
04-17-2005, 01:47 AM
Q (max.160 km/s)
R (max.170 km/s)
S (max.180 km/s)
T (max.190 km/s)
U (max.200 km/s)
H (max.210 km/s)
V (max.240 km/s)
Z (240 üzeri)
W (max.270 km/s)
Y (max.300 km/s)

sunlar iyi oldu yaa

ETM
04-17-2005, 02:05 PM
Şİmdİ Bunlara GÖremİ Yanliycaz Yada Hiz Yapicaz.

Badboy
04-17-2005, 03:58 PM
Allahtan benım arabanın lastıklerınde Y harfı var yoksa yapamam ben 300 falan:p:p:p

enjoy-yk
04-18-2005, 02:32 AM
:D benim ki ZR ben yırtmışmıoluyorum :icon_bigg

^^CaRiSMa^^
04-18-2005, 10:07 AM
yalcın abi o zman senin min 170 max 240 :D:D

enjoy-yk
05-09-2005, 12:21 AM
:012: biraz hırcın bir sürüş olcak heralde ama lastikte o yazıyorsa bir bildikleri vardır min 170 uymakta biraz zor gibi :012:

thekillingroad
05-10-2005, 08:10 PM
ZR... yokmuydu listede??

gti_53
07-31-2005, 12:14 AM
http://gti_53.sitemynet.com/mynet_resimlerim/imeaglef1.jpg

Lastikler otomobilinizin gerek düz yolda, gerekse de virajlarda yol tutuşunu etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bir otomobilin yol tutuşunda şüphesiz süspansiyon sisteminin sağlıklı işleyişi ya da otomobilinizin gücü ve sizin onu ne şekilde kullandığınız önemli olmakla birlikte, lastikler konusunda ne kadar doğru bir seçim yaptığınız da bir o kadar önem arzetmektedir.

Sadece spor kullanım amaçlı olarak üretilenler dışında otomobiller genellikle fabrika çıkışında muhtemelen fabrikaya en makul fiyatı veren ve hatta performans yerine tam tersine ekonomiyi ön planda tutacak karışım ve desene sahip lastiklerle tüketiciye ulaşırlar. Bu özelliklere sahip bir lastikle sürüş fabrika çıkış değerlerini taşıyan bir otomobilde pek büyük sorunlar yaşatmayacaktır, ancak otomobilinizde henüz modifiyeye başlamamış olsanız dahi, buna niyetli bir sürücü olarak muhtemelen spor bir kullanımı tercih ediyorsunuzdur ve sıradan lastiklerin ne büyük risk taşıdığını anlamak inanın çok uzun sürmeyecektir.

Otomobil modifikasyonunda direkt olarak performansı arttırıcı etki yapan uygulamalar yanında, performanla ilgisi olmayıp sadece otomobilin iç ve dış görünümüne katkıda bulunacak uygulamalar hepimizin alışık olduğu bir konudur. Otomobilin fabrika çıkışında monte edilen 13-14 inch janttan 15-16 inch janta, dolayısıyla daha ince profile sahip bir lastiğe geçmek şüphesiz ki otobilin dış görünümünde olumlu değişiklikler yapacaktır. Dolayısıyla lastikten çok jant seçimine önem veren ve paranızın asıl kısmını janta yatırıp kalan kısmı ile janta ucuzundan lastik uydurma fikrine sahip biri olabilirsiniz. Aslında hiç de mantıksız gelmiyor değil mi? Çünkü jant bir kere alınır, oysa lastikleri şimdilik uydurup ileride daha iyilerine geçebiliriz, nasılsa eskimiyor mu?

TEM otoyolunun 2 şeritli Bostancı-Ankara girişinde sol şeritteki yavaş giden kamyonun sağından geçivereyim dediğinizde, sağdaki şeritte durmuş bir kamyonet görmek ve fabrika çıkışı lastiklerinizin arabanızın arkasını kesinlikle fazla olmayan bir süratte dahi nasıl savurduğunu görmek eminim hoş olmasa gerek. Lastikler sacece yanak profillerinin incelik ve kalınlığı ya da desenleriyle değil, karışımlarının kalitesiyle de diğerlerinden ayrılırlar. Performans kullanım amaçlı üretilmiş lastiklerin kaliteli karışım ve desenleriyle yol tutuşa sağladıkları katkı küçümsenemeyecek kadar önemlidir. Evet, standart lastiklerden pahalıdırlar ve karışımlarından ötürü muhtemelen diğer lastiklerden daha kısa sürede biteceklerdir, ancak yüksek hızlara daha dayanıklıdırlar ve spor tarzla kullandığınız birkaç sene boyunca hayatınızı, ya da sizinle beraber arabanızın içinde olanların hayatlarını kaç kez kurtardıklarını inanın bilemezsiniz. Eğer bir lastik 190 km hızla giderken yapılan ani sağ-sol hareketlerde bile arabanızın arkasını 1 mm. dahi savurmuyor ve arabanızı yolda tutuyorsa gerçekten işe yarıyor demektir. Tabi burada akla doğal olarak ilk önce “Peki hangi marka?” sorusu geliyor.. Hangi marka olduğuna karar vermekten ziyade hangi markanın hangi modeli demek daha uygun olacaktır. Zira kimi markaların hiç performans lastiği olmadığı gibi, kimi markaların ürettiği birden fazla performans lastiği var ve bunların arasında iyi olanını seçmek gerekiyor.

Performans lastikleri genellikle belirli bir jant çapı ve lastik taban genişliğinden itibaren üretilirler, dolayısıyla eğer jant çapınız küçük ve taban genişliği çok dar ise, almak istediğiniz performans lastiğinin otomobilinize uygun boyunun olmayabileceği ihtimaline karşı hazırlıklı olun. Özellikle jant ve lastiğin birlikte değiştirildiği modifikasyonlarda eğer önce jantı alıyorsanız, istediğiniz lastiğin janta uyup uymayacağı konusunda ufak bir araştırma yapmanızın sizin açınızdan faydalı olacağı kanaatindeyim.

Lastiklerin Üzerindeki Rakamların Anlamı

İsterseniz lastiklerin üzerindeki rakamların ne anlama geldiğini özetle açıklayalım. Örnek olarak P 205/50V15 ölçülerindeki lastiği alırsak:

İlk harf olan ‘P’, ‘Passanger Car’ anlamındadır. Tam olarak karşılığı ‘Yolcu Otomobili’ ama biz sadece ‘otomobil’ diyelim. Bu harf çok da önemli değil aslında, isterseniz gelin diğer harf ve rakamların anlamına bir göz atalım....
İkinci rakama dikkat! Bu rakam ‘Aspect Ratio’ olarak adlandırılır ve ilkinden farklı olarak mm. veya cm. şeklinde bir uzunluk belirtmez. Lastik yanak yüksekliğinin yani profilinin lastik genişliğine oranını belirtir ve % olarak ifade edilir. 205/50 boyutunda bir lastikte profil, lastik taban genişliği olan 205mm.’nin %50’si kadar, yani 205 x %50 = 102,5mm.’ dir.
Şimdi en önemli kısma geldik: Hız Değerleri... H, V, Z gibi harflerle ifade edilen bu değer, lastiğin normal şartlar altında uygun bir basınçla ve aşırı yüklenmeden çok uzun süreli olmamak şartıyla ne kadarlık bir hıza dayanıklı olduğunu gösterir. En sık rastlanılanları şunlardır:
Q (max.160 km/s)
R (max.170 km/s)
S (max.180 km/s)
T (max.190 km/s)
U (max.200 km/s)
H (max.210 km/s)
V (max.240 km/s)
Z (240 üzeri)
W (max.270 km/s))
Y (max.300 km/s)
Genel olarak bir lastiğin hız değeri ne kadar büyük olursa, yüksek hızlarda oluşan ısınmaya karşı o kadar dayanıklı olacağını söyleyebiliriz. Özellikle modifiye edilmiş bir otomobilde stabilite, daha başarılı hızlanma, frenleme ve viraj kabiliyeti için bu tip lastik kullanımının şart olduğuna inanıyorum. Bu sebeptendir ki aile tipi normal bir sedan otomobil için ‘S’ veya ‘T’ tipi lastikler yeterli olabilirken, bir Ferrari fabrikadan ‘Z’ değerinde lastiklerle çıkmaktadır.
Son rakam, lastiğin üzerine oturduğu jantın inch olarak çapını verir. Bu örnekte lastik 15inch’ lik bir janta monte edilebilir anlamındadır.
Lastik Alırken Dikkat Edilecek Hususlar - Bayat Lastik Olur Mu?

Bu, çoğu lastik satıcısının müşterilerine açıklamak istemediği bir husustur. Ben bu konuda hassas olduğum için zamanla yaptığım ısrarlar sonucu lastiğin üretim tarihini hangi yılın hangi haftasına kadar açıklayan kodun okunuşunu öğrendim ve bunu sizlerle paylaşmam gerektiğini düşünüyorum.

Bir lastiğin yol tutuşunda kauçuk karışımının kalite ve taziliği son derece önemlidir. Almak istediğiniz lastiğin hangisi olduğuna karar verdikten sonra eminim siz de benim yaptığım gibi mümkün olduğunca fazla yerden fiyat alma yoluna gidecek, ve kimi tok satıcıların nuh deyip peygamber demediğine, kimilerinin makul fiyatlar verdiğine, muhtemelen 1, en fazla 2 tanesinin de çok iyi fiyat verdiğine şahit olacaksınız. Peki iyi hoş da, diğerleri burnundan kıl aldırmazken sen neden fiyatı bu kadar indirdin? Birinci ihtimal, lastiğin orijinal fabrikası dışında ikinci bir fabrikada üretilmiş olmasıdır. Almanya yerine İspanya gibi bir Avrupa ülkesinde üretilmişse nispeten iyidir. Ancak Uzakdoğu üretimli ise normlara ne kadar uygun karışımla üretildiği ve sizi ne kadar taşıyacağı tartışılır. İkinci ihtimal ise lastiğin bayatlığıdır. Karışımın kalite ve tazeliği yol tutuşta önemli olduğuna göre, bakalım lastiğin ne zaman üretildiğini nereden anlıyoruz?

Lastiğin yanak kısmının janta yakın bölümünde muhtemelen elips içinde basılı 2399 ya da 5000 gibi görülen ufak rakamlar vardır. Format her lastikte aynı olmamakla birlikte, kaç rakamdan oluşursa oluşsun, bu rakam dizininin son dört hanesi sırasıyla lastiğin üretim hafta ve yılını belirtir. Eğer gördüğünüz rakam 2399 ise lastik 1999 yılının 23’üncü haftasında, ya da örneğin 5000 ise lastik 2000 yılının 50’inci haftasında üretilmiş demektir. Bu da nemektir efendim, bakıyoruz ajandamızdan... Evet.. Aralığın 4 ila 10’u arasında... e daha ne... :)

Ben, lastiğin yol tutuşunda desenden ziyade karışımın kalite ve tazeliğinin rol oynadığını savunan biri olarak lastiklerinizi değiştirirken daima bu kodları kontrol etmenizi ve beklemiş lastik almamanızı öneriyorum. İyi bir yol tutuş için karışımın taze olması şarttır.

Kullanımda Yapılan Hatalar

ülkemizde lastik satıcılarından rot-balans servislerine kadar bir çok kişinin yaptığı ve çok sık rastlanılan bir yanlış da lastiklerin ön-arka yapılmasıdır. Özellikle önden çekişli otomobillerde çekişin gerçekleştiği ön akstaki lastiklerin arka akstakilerden daha kısa sürede yenmesi sonucu ön ve arka akstaki lastikler arasında oluşan yenme farklarını azaltmayı amaçlayan bu yaklaşım başta mantıklı görülebilir. Bu, bana üste para verseniz dahi benim şahsen kesinlikle yapmayacağım bir uygulamadır arkadaşlar. Neden mi? Önden çekişli bir otomobilde ön akstaki lastikler arkadakilerden daha fazla eskimiş dahi olsa bu aks direksiyon vasıtasıyla en azından sizin kontrolünüz altındadır. Normal koşullar altında verdiğimiz yönlendirme yeterli olmadığı durumlarda dahi, kontra hareket vermek gibi, bu aksı kontrola altına alabileceğimiz teknikler mevcuttur, dolayısıyla ön aks üzerindeki lastiklerin bir parça daha aşınmış olması sürüş sırasında çıkabilecek sorunlar açısından üstesinden gelemeyeceğimiz bir durum değildir. Ancak arka aksta kontrolümüz yoktur ve bu akstaki lastiklerdeki tutunma problemi öndekilerden çok daha kötü sonuçlar doğurabilecektir, özellikle de sert hareketlerde...

Özetle, lastiklerinizi 4’lü setler halinde almak zorunda değilsiniz. Lastiklerinizi 2’li setler halinde alın ve daha yeni olanlar daima arkada olsun.

gti_53
07-31-2005, 12:14 AM
http://gti_53.sitemynet.com/mynet_resimlerim/impoleposition.jpg

Bakım

Aslında bakım konusunda söylenecek fazla birşey yok.. ‘Sakın ola çukura düşmeyin’ demenin mantıklı olmayacağı açık, ama en azından şunu söyleyebilirim: Arabanızı, yüksekliği ne olursa olsun, kesinlikle kaldırıma, çıkartmayın. Biraz daha sürüp uygun bir yer bulun, bulamazsanız da örneğin alışverişe mi gitmiştiniz, yapmayın eve dönün daha iyi. Özellikle düşük profilli lastiklerde kaldırıma çıkış anında lastiğin ne şekle girdiğini yakından görmek için birini izleyin, bakalım bir daha park edecek misiniz?
‘Otomobilinizi uzun bir süre kullanmayacaksanız, lastikleri fazla şişirin, oynatın’ geyiğine girmek istemiyorum çünkü bu devirde (bu ekonomik koşullarda) araba alıp da kullanmayan kişi sayısı kaçtır bilmem.
Bir yanlış da tümseklerden çapraz geçiştir. Sadece otomobilin ancak sürterek geçebileceği kadar yüksekliğe sahip tümseklere çapraz girin, son derece yavaş olarak. Alçak olanlara, dolayısıyla otomobilin altının sürtmeyeceğine emin olduğunuz ve muhtemelen daha hızlı geçiş yapacaklarınıza ise lastiklerinizi kesinlikle çifter çifter sokun.
Servislerde lastiklerinizi ön-arka yaptırmayın, hele lastiklerin dönüş yönünü de değiştiren çapraz değişim tekliflerini(sağ ön lastik sol arkaya gibi) getiren yerlerden koşar adımlarla ve ardınıza bakmadan uzaklaşın.
Lastiği çok şişirmek tabanın ortasından, az şişirmek ise kenarlardan daha fazla aşınmasına sebep olur. Kafanıza estiği zamanlar lastikleri gözle kontrol edin. Hava basarken lastikler kesinlikle soğuk olmalıdır.
Belirli bir hız limitinin üzerindeki lastiklere yani performans lastiklerine herhangi bir yırtılma durumunda yama yapmak yerine, bunun doğuracağı sonuçlar da göz önünde bulundurularak lastiği değiştirmenizi tavsiye ederim. Lastik sizden değerli olamaz...

Badboy
07-31-2005, 12:30 AM
Cok guzel bılgıler.
Tesekkurler.

nitrous1988
07-31-2005, 02:32 PM
kaç aylık/yıllık lastik bayat sayılır yada neye göre değişir bayatlık?

gti_53
07-31-2005, 09:18 PM
kaç aylık/yıllık lastik bayat sayılır yada neye göre değişir bayatlık?
Lastiğin bayatlaması yıl-ay ile ilgili değildir...Küflenme yapmaz biyik bi oranda...Gözle görülür...

^^İsmail^^
08-01-2005, 04:56 PM
sağol kardeş bilgiler için..

Sanchez
08-04-2005, 12:42 AM
lastigin genis tutulmasında cok fayda var ustam beah ...

gti_53
08-04-2005, 11:33 AM
lastigin genis tutulmasında cok fayda var ustam beah ...
Niye fayda war?!?

Sanchez
08-06-2005, 11:46 PM
daha saglam basıor yere'de ondan ...

gti_53
08-07-2005, 12:01 AM
daha saglam basıor yere'de ondan ...
İyi güzel yere sağlam basıyorsun da yağmurlu havalarda ne yapacan o geniş lastiklerle...Bana göre en uygun önler 205 weya 215 arkalarsa 235 olanı...

Sanchez
08-08-2005, 06:12 PM
arkaları geniş tutuorsun hea , iyi güzel ...Bencede dedigin gibi ; )

tunERkan
11-02-2005, 05:04 PM
Lastiğinizi iyi tanıyın

Lastiklerin üzerinde, harf ve rakamlardan olusan isaret sistemi yer almaktadir. Sekilde yer alan P 175/65 R 15 82 T örneginde oldugu gibi bu harf ve rakamlar sunlari ifade eder.

http://www.quantum-tuning.com/www/images/Lastik.gif

P ( Passenger )
Lastigin binek türü otomobiller için üretildigini simgeler. LT (Light Truck) ise hafif nakil araçlarinin simgesidir.

175 - Nominal Kesit Genisligi (mm.)
Lastigin distan disa, yanaklar arasinda kalan en genis bölümünün ( kabartma yazilar hariç ) milimetre cinsinden ifade edilmis seklidir.
Lastigin, ilgili standarda uygun janta takilmis ve hava ile sisirilmis olmasi halindeki göstergesidir. Daha genis jantlarda bu numara büyümektedir.

65 - Kesit Orani
Kesit yüksekliginin, kesit genisligine oraninin yüzde cinsinden ifadesidir. Grafikteki örnekte, lastigin yüksekligi, lastigin genisliginin % 65’idir.

R - Radyal Lastik

15 - Jant Çapi (inc.)

82 - Yük Endeksi
Belirtilen hiz limitinde lastigin tasiyabilecegi maksimum yüktür. Lastigin ne kadar agirliktaki bir yükü emniyetle tasiyabilecegini gösterir.

H - Hiz Sembolü Lastigin tasiyabilecegi maksimum yükle yapabilecegi en yüksek hiz limitini belirtir.

Hiz Sembolü: Hiz Limiti km/saat

J: 100 K: 110 L: 120 M: 130 N: 140 P: 150 Q: 160 R: 170
S: 180 T: 190 U: 200 H: 210 V: 240 W:270 Y: 300 Z: 240 +

Lastik Tipleri

Lastik, araç ve aracin üzerinde bulundugu yol arasinda hava yastigi
görevini üstlenir. Esnek bir yapiya sahip olan lastik, degisik dogal ve yapay kimyasal maddeler ile güçlendirilmistir.

Hava yastigi olarak da tanimlanabilen lastiklerin içine sikistirilan hava iki durumda bulunmaktadir. Hava, eger bir iç lastik içinde bulunuyorsa, iç lastikli (tube-type), özel bilesimli hava sizdirmaz tabaka ile kaplanmis karkas yapi içinde bulunuyorsa iç lastiksiz (tubeless) adini alir.

Lastik Lisanı

SIRT : Lastiğin yer ile temas eden bölgesi.

OMUZ : Sırt ile yanağın birleştiği ve kalın kauçuktan yapılmış bölgesi.

YANAK : Lastiğin topuk ve omuz bölgesi arasında kalan, lastiğe esneklik sağlayan ve üzerinde markalama ve tanıtıcı bilgiler bulunan bölgesidir.

TOPUK : Lastiğin janta temas eden ve sıkıca bağlanmasını sağlayan bölgesidir.

http://www.quantum-tuning.com/www/images/lastik1.jpg

tunERkan
11-02-2005, 05:14 PM
Üreticilerin Lastik Kullanımı İçin Genel Önerileri

- Rot ve balans ayarinin düzgün ve lastik hava basinçlarinin gerektigi gibi olmasina özen gösterilmelidir. Aksi takdirde sürüs güvenliginiz, araç hakimiyetinin kaybolmasi vb. sebeplerle tehlikeye girebilir. Ayrica, lastiklerin erken asinmasina neden olabilir.

- Lastik sirtinda bulunan desen arasindaki dis derinlik 1.6mm’nin altina düsmüs ise, artik yenileme zamani gelmistir. Lastiklerinizi, güvenliginiz için degistirmeniz gerekir.

- Bozuk, çukurlu ve tasli yüzeylerde hiz yapmaktan kaçinilmalidir. Mümkün oldugu ölçüde yavaslamaya çalisin. Çukur üzerindeyken, ayaginiz fren pedalinda basili olmasin. Böylece lastik darbeyi tek noktadan almamis olur.

- Özellikle araç yüklü iken, yük dagiliminin dengeli ve lastik hava basincinin 1-2 psi fazla olmasini saglayin. Uzun yolculuk öncesi stepnenin hava basincini ve tüm lastiklerin muayenesini ihmal etmeyin.

- Lastik degisiminde bijon somunlarinin gerektigi kadar sikilmis olmasi gerekir. Aksi taktirde gevsek somunlar, sürüs güvenliginiz kadar lastiklerin ömrünü de azaltir.

- Supap kapaklari, lastik supaplarini pas, toz ve topraktan korumaktadir. Bu sebeple, her lastik üzerinde supap kapagi bulundugundan ve görev yaptigindan emin olun.

- Lastik üreticisinin belirledigi lastik tasima kapasitesi ve hiz limitlerini ögrenin. Çabuk isinmalardan ve hizli asinmalardan korunmak için bu degerleri kesinlikle asmayin.

- Araca binip yola çikmadan önce, her lastigi muayeneden geçirip, önceki kullaniminizdan kaynaklanmis her hangi bir hasar olup olmadigini kontrol edin.

- Farkli marka veya farkli desende lastik kullanmakta israr ediyorsaniz, bu farkli lastiklerin ayni dingil üzerinde olmasina dikkat edin. Bu durum araç ve lastik kullanim verimliligini olumsuz etkileyecektir.

- Lastik basinç kontrolleri lastik sogukken yapilmalidir. Lastik içindeki havanin isinma nedeniyle genlesmesi ve basincinin artmasi kontrolü zorlastirir. Lastik hava basinçlari mümkün oldugunca sik (en geç iki haftada bir ) kontrol edilmelidir. Bu ayni zamanda her lastigin periyodik muayeneden geçirilecegi anlamina gelir. Isinmis lastigin sisirme basincinin düsürülmesi lastikte iç hasarlara yol açabilir. Soguk, karli ve buzlu havalarda, lastik hava basinç ayarlarini muhafaza edin, lastik havalarini indirmeyin.

- Lastiklerin zamanla asinmasi kaçinilmazdir. Düzgün asinma ve uzun ömürlü olmalari için lastiklerin yerlerini her 10000 km’den sonra degistirin.

- Yeni dis lastik için mutlaka yeni bir iç lastik kullanin.

- Lastik ve jant uyumunun tam olmasi gerekir. Bu konuda üretici firmalarin denklik çizelgeleri size yardimci olacaktir.

- Lastiklerinizi, kaldirim veya yabanci pürüzlü yüzeylere sürtmekten kaçinin. Aksi takdirde fark etmediginiz ve karkas üzerinde olusabilecek küçük bir hasar, önemli olumsuz sonuçlara yol açabilir.

- Lastiginizin ömrünü uzatmak için, aracinizi her yikama sirasinda su ve sabun kullanarak lastiklerinizi firçalayin. Uzun süreli park etme durumu ve zararli kimyasal maddelerin lastik ile temasi da hasara yol açabilir.

- Araç el kitabinda yer alan ve amaca uygun desenli lastikler kullanilmalidir.

Lastiğin Görevleri

- Araç yükünü taşımak.

- Direksiyon ile verilen yönü izlemek.

- Motordan gelen gücü ileri/geri hareket olarak yansıtmak.

- Emniyetli bir şekilde hem ıslak hem de kuru zeminde aracı durdurmak.

- Amortisörlerde yardımcı olarak sürüş keyfini artırmak.

Lastiğin Performansını Ve Ömrünü Etkileyen Faktörler:

Hava Basıncı Uygun olmayan hava basıncı ileride tamiri mümkün olmayacak hasarların yanısıra, lastiğin düzensiz ve erken aşınmasına sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken ölçülmeli ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği hava basıncı değerlerine uyulmalıdır.

Rot Ayarı Aracınızın mekanik ve süspansiyon sistemlerindeki aksaklıklar nedeni ile direksiyon ve araç yönü aynı olmayabilir. Ön düzen bozukluğu sadece lastiklerinizde ekonomik kayba neden olmakla kalmaz aynı zamanda aracınızın süspansiyon ve döner aksamına da zarar vererek zaman içerisinde yüksek mekanik tamir ve bakım masraflarına yol açar.

Balans Ayarı Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama, vuruntu, salgı, yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olacaktır.

Rotasyon (Yer değiştirme) Lastiklerinizin, araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketlerine maruz kaldıklarıdan, periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi ömürlerini artıracaktır.

Diş Derinliği Sırt bölgesi lastiğinizin yola basan kısmıdır. Lastik eskidikçe çekiş azalır. Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Diş derinliği 1.6mm'nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli oldugu gibi, bir çok ülkede kanunen de yasaktır.

Yük miktarı ve Yükleme Biçimi Sırt bölgesi lastiğinizin yola basan kısmıdır. Lastik eskidikçe çekiş azalır. Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Diş derinliği 1.6mm'nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli oldugu gibi, bir çok ülkede kanunen de yasaktır.

Fren AyarıFren sistemlerinizi araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklarla kontrol ettiriniz. Ayarsız frenler,lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalarına neden olur. Ani ve sert frenlemelerde kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar.

Araç Hızı Araç kullanım hızı arttıkça lastiğin sıcaklığını yükselmesi sebebiyle sırt kauçuğu normale göre daha çok aşınma gösterir.

Lastik Eşlemeleri Aracın tüm lastiklerinin aynı ebat ve yapıda olması gerekir. Aynı aks üzerinde farklı yapı, desen ve aşınmada lastik takılması halinde araç performansı olumsuz etkilendiği gibi lastik düzensiz ve hızlı aşınır.

Yol ve İklim Şartları Düzgün olmayan yol yüzeylerinde ve sıcak yaz aylarında lastik normale göre daha çok aşınma gösterir.

Lastik Performans ve Ömürleri Bu faktörlere ilave olarak araç kullanıcısının sürüş ve fren kullanım alışkanlıkları ile aracın bakım seviyesi gibi diğer faktörlere de bağlı olarak değişiklikler gösterebilir.

Bunlara Dikkat! Tüm lastikler T&RA ve ETRTO gibi uluslararası örgütler tarafından belirlenen ; jant çapı, dış çap, kesit genişliği gibi parametreler için belirlenen standartlara uymak zorundadır.

Araç lastiğinin taşıyabileceği maksimum yükle yapabileceği en yüksek hız limiti:

http://img68.imageshack.us/img68/3097/adsz6el.png

Tavsiyeler

- Bozuk satıhlarda yüksek hız yapmayın

- Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncını 2 PSI artırın

- Stepne lastiğinizin basıncını da düzenli olarak kontrol edin.

- Kışın diş derinliğinin 3 mm'den az olması çekişi olumsuz etkiler.

- Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız, aracınızı takoza alın.

- Lastiğinizi parlatmak için petrol ürünleri içeren deterjan veya cilalar kullanmayın

- Aynı aks üzerindeki lastiklerdeki farklı hava basınçları, aracın düşük hava basınçlı lastik tarafına doğru çekmesine neden olur.

- Lastiğinizi kaldırım kenarlarına ve sivri yüzeylere çarpmaktan kaçının

- Diş derinliği 1.6 mm ye düşen lastikleri mutlaka değiştirin

- Kullanmadığınız lastikleri şişirilmiş olarak depolamayın

- Karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin hava basıncını kesinlikle düşürmeyin.

- Subap kapaklarını kapalı tutun.

- Su ve fırça kullanılarak yapılacak temizlik lastikteki kimyasalların koruyucu bir film tabakası oluşturmasına yardımcı olur.

- Yurdun dört bir yanına dağılmış lastik bayilere lastiklerinizle ilgili tüm konularda danışabilirsiniz.

tunERkan
11-02-2005, 05:16 PM
Garanti Dışı Kalan Maddeler:

1) Taş, çivi, cam, metal ve benzeri cisimler nedeniyle hasarlanmış lastikler

2) Hatalı ve kötü kullanım sonucu meydana gelen çarpma ve darbelerden kaynaklanan hasarlar

3) Yoldaki kaldırım kasis, çukur, düşük banket ve benzeri dış etkenlerden dolayı meydana gelen hasarlar

4) İç lastik(tube-type) takılması gereken lastiklerin, iç lastik takılmadan (tubeless) kullanılması nedeniyle meydana gelen hasarlar

5) Dış lastik içerisine takılı iç lastik ve kolonun farklı marka olmasından kaynaklanan hasarlar

6) Aracın istiap haddi üzerinde aşırı yükleme yapılması sonucu meydana gelen olaylar

7) Yanlış uygulamalardan ve araç mekaniğinden dolayı hasarlanmış lastikler

8) Lastiklerin standardına uygun olmayan hava basıncı ile kullanılması sonucu meydana gelen hasarlar

9) Yüksek hızlarda yapılan ani frenlemeler neticesinde meydana blok şeklindeki hasarlar

10) Tamir edilmiş ve kaplama yapılmış lastikler

11) Lastiğin janta takılması veya sökülmesi sırasında meydana gelen topuk kırılması ve benzeri hasarlar

12) Lastiklerin, tüketiciler tarafından güneş altında uzun süre depolanması ve ozon üreten elektirik motoru ve benzeri cihazlara yakın olarak bulundurulması ile olabilecek yüzeysel ince çatlamalar

Yara Tamiri

Pratikte,tubeless otomobil lastiklerinin tamiri değişik malzemelerin kullanıldığı iki farklı yöntemle yapılır.Bunlar;herbiri için farklı tipte malzeme ve teçhizat kullanılan,yara tamirinde en uygun ve tavsiye edilen bir yöntem olan Mantar Yama (PRP) ile lastiğin yara alan bölgesinin kuşingam adı verilen dolgu maddesiyle doldurulup pişirilmesi ve içeriye get konulması yöntemiyle yapılan Takviyeli Yara Tamiridir.

Harici bir darbe sonucu yara almış/delinmiş lastiklerin incelenmesi,uygun alet ve ekipmanla tamirinin yapılması,sadece bu işlemi yapan kişinin sorumluluğundadır.

Tamir işlemi;bu konuda eğitilmiş kişilerce yapılmalıdır.

Lastikteki delinme,tabanda belirtilen bölgede ise mantar yama ile takviyesiz yara tamiri yapılabilir.

Lastik hız semboşü "H" (210 km/saat) ve altı ise delik çapı azami 6 mm. ve lastik daha önce tamir edilmemiş ise tamir edilebilir.

240 km/saat ve üstü hız sembollü lastiklerin tamir edilmesi sakıncalıdır.

Liner tabakada çatlama ve kesilme,kırılma ve aşırı deformasyon varsa,tamir yapılmamalı ve lastik kesinlikle yenisiyle değiştirilmelidir.

Tamirde temizlik çok önemlidir.Yara tamir malzemesi,sadece temiz yüzeye yapışır.Yara bölgesinin içten dıştan konik bir zımpara taşıyla iyice temizlenmesi ve yara içindeki serbest kalan çelik kuşak tel uçlarının,elmas uçlu bir matkapla alınması gerekir.Bu işlem iyi yapılmazsa,ilerde çelik kuşak uçları çalışma yaparak paslanabilir ve yara tamir malzemesine hasar vererek,lastiği hizmet dışı bırakabilir.

Tamir malzemesinin kullanılacağı yerdeki kauçukla kesinlikle benzer özellikler taşıması gerekir.Eğer kullanılan malzeme kauçuk esaslı değilse esnemesi,gerilmesi ve lastik bünyesinde oluşan ısıya tepki özelliği farklı olacağından,ayrılma yapar.

Yara tamirinin yüksek sıcaklığa sahip ütülerle yapılması,lastikte istenmeyen sorunlar çıkarır.Ütünün temas ettiği alandaki kauçuk yeniden pişerek,orjinal özelliklerinde bir bölümünü yitirir.Kuşaklarda açılmalar ve lastik tabanında şekil bozuklukları oluşabilir.

Hasarlı lastik janttan çıkarılıp iç kısmı dikkatlice incelenmelidir. Çok kısa süre de olsa,havasız lastik üzerinde yürüme,karkastaki kordlara zarar verebilir.Liner'da (tubeless lastiklerde olan ve hava sızdırmazlığı sağlayan tabaka) çatlamalar olabilir.

Lastiğin yara almış bölgesinin,fitil yamayla tamir edilmesi,ilerde soeun çıkarabileceğinden sakıncalıdır.

Power
11-02-2005, 07:41 PM
sağol biraDer..............

tunERkan
11-02-2005, 07:42 PM
bişi deil kanka.... ;)

speed55
11-02-2005, 08:58 PM
Sagol bilgi icin :icon_idea :icon_idea

tunERkan
11-02-2005, 09:16 PM
önemli deil speed55....

^^CaRiSMa^^
11-03-2005, 01:25 AM
:icon13: Konular tek bir başlık altında birleştirilmiştir. :icon13:

^^CaRiSMa^^
02-14-2006, 02:02 AM
http://arabam.milliyet.com.tr/images/haber/0_lastikbakimimimim_800.jpg

Otomobiller ne kadar güçlü olurlarsa olsun, yerle bağlarını sadece lastikler sağlıyor

Otomobilin kontrol edilebilmesinde lastiğin önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Yanlış basınç uygulanmış bir lastik yol tutuşa ve frene etki edebileceği gibi lastiğin iç ısısının aşırı yükselerek aniden patlamasına, otomobilin hakimiyetinin kaybolmasına da sebep olabilir. Peki hayatımızı emanet ettiğimiz bu lastikler ne gibi parçalardan oluşuyor? Araştırmamızın sürüş güvenliğinizi artıracağını tahmin ediyoruz.

Lastik tipleri
Lastik, yapılarına, taban desenlerine, kauçuk karışımlarına ve kullanım amaçlarına göre farklı sınıflara ayrılır. Lastiğin yapısı konvansiyonel veya radyal olarak isimlendirilmesini sağlar. Konvansiyonel lastiklerin yıllar önce terk edilmiş olması sebebiyle araştırmamızın konusunu radyal lastikler oluşturuyor. Radyal lastiklerin konvansiyonel lastiklere göre en önemli avantajları daha esnek olmaları daha az ısınıp daha kolay soğumaları. Otomobil lastiklerini desenlerine göre ikiye ayırabiliriz: Standart lastikler ve yüksek performans lastikleri. Bu lastiklerin normal tipleri dışında dört mevsim ve kış lastiği versiyonları da piyasada bulunuyor. Dört mevsim lastikleri standart özellikler barındırırken, kış lastikleri soğuk altında sertleşmeyerek karlı ve buzlu zeminlerde yere daha iyi basmayı sağlar.

Lastik hangi parçalardan oluşuyor?
Sırt: Lastiğin yolla temasını sağlayan en üst bölümüdür. Üzerindeki desen kullanım amacını gösterir. Desendeki oluklar yağmur suyunu deşarj etmeye yarar. Zemine temas eden dolu bloklarsa çekiş ve fren gücünü iletir, yanal kuvvet üretir.
Omuz: Sırt ile yanağın birleştiği ve kalın kauçuktan yapılmış bölgesi
Yanak: Lastiğin topuk ve omuz bölgesi arasında kalan ve bölgesidir. Direksiyon kontrol karakteristiğini, taşıma ve konfor estetiğini belirler. Lastiğe esneklik sağlar, üzerinde markalama ve tanıtıcı bilgiler bulunur.
Topuk: Lastiğin janta temas eden ve sıkıca bağlanmasını sağlayan bölgesidir.
Damak teli: Lastiği jantın etrafında tutan bölgedir. Gerilmeye dayanıklı, uzamayan çelik tellerden üretilir.
Ceyfır: Damak telinin dış kısmına yerleştirilir. Karkas yapının jant tarafından aşındırılmasını ve tahrip edilmesini engeller. Jant ucu üzerinde gerekli olan esnekliği sağlar.
Karkas Yapı: Lastiğin alt ucundaki bir damak telinden diğerine uzayan destek bölümüdür. Damak telinin etrafını dolaşarak lastiğe bağlanır. Polyester kord bezinden üretilen karkas yapıda uzunlamasına lifler yükü taşır, yatay liflerse yapıyı bir arada tutar.
Kuşaklar: Lastik sırt deseninin altında uzanan dar katmanlara kuşak adı verilir. Çelik ve bez olmak üzere ikiye ayrılan kuşaklar karkas yapıyı sıkıştırır.
Astar: Lastiğin iç yüzeyindeki ince bir kauçuk katmanı olan astar hava sızdırmazlığını sağlar. Lastiğin içine sıkıştırılmış basınçlı havanın dışarı kaçmasını önler.

Lastiğin dili...
Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu lastik satın alırken lastik yanağındaki yazılara pek önem vermez. Bir çok insan için önemli olan sadece lastiğin markasıdır. Oysa ki lastik yanağında lastiğin üretim tarihinden kauçuk karışımının cinsine kadar pek çok bilgi bulunur.
Örneğin, yanağında 185 65 R 14 85H ENCT1 TL yazan bir lastikteki rakamlar sırasıyla milimetre cinsinden lastiğin kesit genişliğini, balonluk, yüzde olarak lastiğin profilini büyük harfler lastiğin gövde yapısını daha sonra gelen rakam inç cinsinden jantın çapını son rakam yük endeksini son harf hız sembolünü ifade eder. ENCT1 lastiğin ismini; TL ise lastiğin iç lastiksiz olduğunu belirtir. Varsa kar sembolüyle kış lastiği olduğunu vurgulanır.

185=Kesit genişliği (mm)
65=Lastiğin serisi
R=Lastik gövde yapısı
14=Jant çapı (1 inç=2.54mm)
85=Yük endeksi
H=Hız limiti
ENCT=Lastiğin özel ismi
TL=Tubeless

Lastik hız sınırları
Sembol Hız limiti (km/s)
J 100
K 110
L 120
M 130
N 140
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
V 240
W 270
Y 300

^^CaRiSMa^^
02-14-2006, 02:04 AM
http://arabam.milliyet.com.tr/images/haber/lastikleiyigecinin_500.jpg

Lastik ömrü nasıl uzatılır, bakım ipuçları nelerdir? Yol güvenliği açısından hayati önem taşıyan lastiklerle ilgili dosyamız sürüyor.

Türk tüketicisinin yol güvenliğinin ilk öğesi olan lastiklere yönelik bilinci her geçen gün artıyor. En azından, yüz bin kilometreyi aşmış bir lastik için, ‘Daha üzerindeki fitiller erimedi, beni yüz bin kilometre daha taşır’ şeklinde bilinçsiz açıklamalar yapan şoför sayısında ciddi bir düşüş var. Hatta kış ayları gelmeden aracını zorlu hava şartlarına hazır hale getirmek için lastik tipini değiştirenlere bile rastlıyoruz.
Otomobil üreticilerinin önerdiği lastik ebadının dışına çıkmamaksa en doğrusu. Ancak estetik kaygılar veya özel amaçlarla lastik ebadı değiştirilebilir. Lastiğin kesit genişliğini artırmak otomobilin viraj ve yol tutuş kabiliyetini olumlu etkileyebilir, ancak kesit genişliği artıkça ıslak zeminde kızaklama (aquaplannig) riski de artar. Bunun yanı sıra lastik profilinin değiştirilmesi sonucunda lastik çevresinde de değişim yaşanacağından kilometre saatinde hata payı artar. Farklı ebattaki lastiklerin otomobilin ön düzen ayarını bozacağı da unutulmamalıdır.

Lastik ömrünü artırabilirsiniz

Hava basıncı
Uygun olmayan hava basıncı ileride tamiri mümkün olmayan hasarlar yaratabilir. Ayrıca düzensiz ve erken aşınmaya sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken ölçülmeli ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği basınç değerleri uygulanmalıdır. Düşük şişirme basıncı lastiğin iki omzunda, yüksek şişirme basıncıysa taban merkezinde çevresel ve düzensiz aşınmaya sebep olabilir.

Rot ayarı
Aracınızın mekanik ve süspansiyon sistemlerindeki bozukluklar nedeniyle direksiyon ve araç yönü aynı olmayabilir. Ön düzen bozukluğu lastiklerinizde ekonomik kayba neden olmakla kalmaz aynı zamanda aracınızın süspansiyon ve döner aksamına da zarar vererek zaman içersinde yüksek mekanik tamir ve bakım masrafına yol açar.

Balans ayarı
Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama, vuruntu, salgı ve yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olabilir.

Yer değiştirme
Lastiklerin, araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketine maruz kaldıklarından, periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi ömürlerini artıracaktır. Birbirine çapraz konumdaki lastiklerin değiştirilmesi lastik üreticilerinin tavsiyesidir.

Diş derinliği
Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Aşınmış lastikler aracın performansını düşürdüğü gibi yakıt tüketimini artırır. Diş derinliği 1.6 mm'nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlikedir.

Yük miktarı ve yükleme biçimi
Araç üreticilerinin belirlediği taşıma kapasitesi (istiap haddi) üzerinde yükleme yapma, lastiğinizin çabuk ısınmasına, yanak, omuz ve topuk bölgelerinde yarılmaya ve hızlı aşınmaya neden olur.

Fren ayarı
Fren sistemi araç üreticilerinin tavsiye ettiği aralıklarda kontrol edilmelidir. Ayarsız frenler, lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalara sebep olabilir. Ani ve sert frenlemelerde
kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar. Bu durumda lastikte yalpalama başlar.

Araç hızı
Araç kullanım hızı artıkça lastiğin sıcaklığı da yükselir. Bu sebeple sırt kauçuğu normale göre daha çok aşınma gösterir. Ayrıca standart üstü hızlar yarılma riskini de artırır. Bu nedenle lastik üzerinde yazan hız sınırlamaları aşılmamalıdır.

Aman dikkat!
1. Bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapmayın. Ayrıca ani ve sert frenden aracı hızlı kaldırıp patinaj yapmaktan kaçının.
2. Lastiğinizi keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının.
3. Otomobilinizi kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin kaldırıma park etmekten kaçının.
4. Sıcak havada ve ağır yükleme halinde yüksek sürat yapmayın. Aracınızda uygun olmayan yüklemeden kaçının.
5. Araç ve lastikle ilgili ayarsızlıkları (balans bozukluğu rot ayarsızlığı vs) giderin.
8. Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın.
9. Lastiklerinizi mümkünse her kullanımdan önce gözle kontrol edin. Lastiğe çivi taş cam gibi yabancı maddeler batmışsa bunları çıkarın.
10. Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin. Gevşek bijonlar lastiğin düzensiz aşınmasına yol açabilir.
11. Lastik şişirme basınçlarını iki haftada bir kontrol edin basınç düşmüşse uygun seviyeye getirin.
12. Karlı ve buzlu havalarda daha iyi çekiş sağlayacağı düşüncesiyle lastik havasını kesinlikle azaltmayın.
13. İki haftayı aşan park etmelerde lastik havasını 7.5 PSI artırın ve otomobili takoza alın.

ilkeer
02-22-2006, 02:13 AM
mıchelın yancının dostu unut mayın sakın gersı yalan