View Full Version : Türkçemiz TEHDİT altında............
SNOWMAN
03-05-2005, 08:17 AM
Biraz sabır isteyen uzun bir metin. Gelen maili aynen aktarıyorum.
Osman Bey, sabah saat 7.00'de Casio masa saatinin alarmıyla gözlerini açtı.
Puffy yorganını kaldırdı. Hugo Boss pijamalarını çıkarıp Adidas terliklerini giydi.
WC'ye uğradıktan sonra banyoya geçti.
Clear şampuanı ve Protex sabunuyla duşunu aldı.
Colgate ile dişlerini fırçaladı.
Rowenta ile saçlarını kuruttu.
Bill's gömleğini ve Pierre Cardin takımını giydi.
Lipton çayını içti. Sony televizyonda medya özetlerini ve flash haberleri izledi.
Citizen kol saatine baktı. Aile fertlerine çav deyip Hyundai otomobiline bindi.
Blaupunkt radyosunu açarak, rock müziği buldu.
Ağzına bir Polo şeker attı.
Şehrin göbeğindeki Mega Center'daki ofisine varınca,
Casper bilgisayarını çalıştırdı. Microsoft Excel'e girdi.
Ofisboy'dan Nescafe'sini istedi. Saat 10.00'a doğru açlığını yatıştırmak için Grissini yedi.
Öğlen Wimpy's Fast Food kafeteryaya gitti.
Ayaküstü Coca Cola ve hamburgeri mideye indirdi.
Camel sigarasını yakıp Star gazetesini karıştırdı.
Akşamüzeri iş çıkışı Image Bar'a uğrayıp CB'sini yudumladı,
sonra köşedeki Shopping Center'a uğradı.
Eşinin sipariş ettiği Persil Supra deterjan, Ace çamaşır suyu,
Palmolive şampuan, Gala tuvalet kâğıdı, Sprite gazoz ve
Johnson kolonyayı alarak kasaya yanaştı. Bonus kartıyla faturayı ödedi.
Hafta sonu eşi Münevver'le Galeria'ya giden Osman Bey,
Showroom'ları dolaşıp Kinetix ayakkabı, Lee Cooper blue jean satın aldı.
Akşam evde bir gazetenin verdiği TV Guide'a göz atan Osman Bey,
kanallar arasında zapping yaparak, First Class, Top Secret,
Paparazzi gibi programları izledi. Aynı anda Outdoor dergisini karıştırdı.
Saat 22.00'ye doğru Show'da Türk dili üzerine panel başladı.
Uykusu gelen Osman Bey, televizyonu kapatıp yatak odasına geçerken,
kendini mutlu hissetti.
"Ne mutlu Türk'üm diyene" diye gerindi
philcollins
03-05-2005, 10:30 AM
güzel bi nokta ama asıl benim merak ettiğim peki biz ne yapabiliriz bu konuda :all2:
yani okurken ben de sinirleniyorum ama tahmin ediyorum ben de herkes kadar kullanıyorumdur yabancı ve argo kelime. mesela dilin bozulmaması için dükkanların isimlerinin türkçe olması zorunluluğu mu getirilmeli :all2:
artık iş o kadar çığrından çıktı ki ben cevabını bulamıyorum :sleep:
SNOWMAN
03-05-2005, 10:42 AM
Bundan bir kaç yıl önce Fransa Parlementosu aynı kaygıları taşıdığı için bir yasa çıkardı. Özellikle mağazaların isimleri buna yöneltmiş.
Bu iş yasayla falan olmaz. Tamam yararı olabilir ama ne yasalar var uygulanmayan. Türk plajlarında üstsüz güneşlenmek yasak. Gidin Kuşadası'ndan, Bodrum'undan,Antalya'sından,Alanya'sından Anamur'una kadar her yerde görürsünüz hem de bol miktarda.
Görev yine bize düşüyor dil konusunda; Özenmiyeceğiz. Karşımızdaki yabancı kelimeleri kullanıyor diye entel mi oluyor. Herkes özen gösterirse kısa süre sonra moda gibi yayılır anadilimiz. :)
Philcollins sağlam adamsın. :)
hobbit
03-05-2005, 10:46 AM
her dilin kendine göre bir ifade şekli var..Atalayın da söylediği gibi ister istemez bazen bildiğimiz ve iş icabı sık sık kullanmak zorunda kaldığımız yabancı dilleri hayatımıza sokabiliyoruz..hatta bunun eylenceli tarfları olduğunu da düşünüyorum arasıra..ama yukarda hüseyının verdıgı örnek biraz daha farklı.. sanki görmemişlerin kendini bilmezlerin yabancılaşmanın türkce kelımeleri kullanmaktan daha iyi olduğunu düşünen frapan kişilerin örnekleri..(ayrıca sokak ağzını ayrı tutuyorum..çünkü bu hangi ülkeye gitsenız değişmez.. o ayrı bir kültürdür)
TÜRKCEmiz hakkaten cok güzel ..ve kullanırken ozenle kullanıldığında şiir gibi bir dil.. Yarım yamalak türkceleriyle hala inatla Türkce konuşmaya calışan yabancılar tanıyorum.. gramerinden telaffuzuna kadar her şeyıne bizden daha cok sahıp cıkmaya calıştıklarına cok kez şahıt oldum..Dolayısıyla bir Türk vatandaşı olarak mümkün olduğunca dikkat edilmesi konusunda ..hemfikirim..
^^CaRiSMa^^
03-05-2005, 10:54 AM
wayy be harbiden de hic dikkat etmiyoruz..nerdeyse hic turkce kelime kullanmıcaz....
Ertan Ömür
03-05-2005, 10:58 AM
Sanayi toplulmarı kendi markalarını üretir.Ama bu markalar zamanla dünya markası haline gelirler.Dünya markası oluncada herkesin diline dolanırlar.
Mesela kağıt mendil verirmisin denmez çoğu zaman.SELPAK verirmisin denir.Çünkü SELPAK bu sektördeki ilk markadır.Aynı durum pencerelerimi PİMAPEN kaplattımdır.Markası ne olursa olsun çoğu insan PİMAPEN kelimesini PEN yerine kullanır.Bunu fazlaca yadırgamamak lazım.Biz bu yarışta çok gerilerde kalmışız,sonucuna katlanacağız.Ha bu arada FRANSA zaten cins bir ülke.Fransızlar ingilizce bilseler bile bilmiyormuş taklidi yaparlar.Israrla fransızca konuşmak isterler.
ÖNEMLİ NOT: "BIIL's bir Türk markasıdır" :s20:
SNOWMAN
03-05-2005, 11:06 AM
Bazı kelimeler yerleşmiştir, söküp atamazsınız. Belki zaman içinde erir. Bu ihtimal de çok zayıf. Nedeni ise ekonomik. Benim fikrim bu, ilk anda garip gelebilir.
Ekonomisi güçlü ülkeler, her ülkeden beyin topluyor iyi para iyi yaşam şartı veriyor.
Bir anlamda teknolojiyi doğmadan satın alıyor. O ülkenin dili de dünyanın dili olma gibi bir özellik kazanıyor.
VTR bu üç harfi (kelime şeklinde) bilmeyen kullanmayan kalmadı sanki çok gerekliymiş gibi. Video Tape Recorder in kısaltılmışı. TRT bunu Türkçe'leştirdi Resim Kayıt Cihazı diye. Tüm zorlamalara karşın kullanılmıyor.
Taktığım bir konu da markayı o ürünün cinsi gibi kullanıyoruz.
"Selpak" örneğin, giriyoruz bakkala bir selpak verirmsiniz diyoruz. Adam Nova Gala neyse bir şey veriyor alıp çıkıyoruz. Kardeşim bunun bir adı var kağıt mendil, kağıt havlu vs. Diğerleri markaları yahu.
Tabi zaman zaman etkisinde kaldığımız dillerin örneğin Fransızca'nın hediyesi dünya kadar kelime var, Bagaj, Jandarma, şoför gibi
Şu anda da İngilizcenin etkisindeyiz. Allahtan PC yerine çok güzel bir kelime bulmuşuz Bilgisayar veya digital; sayısal ...
Konferansımızın bu bölümü sona ermiştir sorulara geçelim efendim. :012: Salonda horlamalar başladı.
Not : Yazı upload pardon yüklediğimde NEWTEAM in (nicklerimiz de dikkat çekiyor bu konu da) Selpak konusunu gördüm artık idare edin. Aklın yolu birdir.
huysuz
03-05-2005, 11:25 AM
Türkçemizin katledildiği konusudaki muhteşem yazınız için teşekkürler sevgili en yaşlı adam...... :laugh:
Her ne kadar kullanmaya dikat etsek de , bizim de sıkça yaptığımız yabancı kelime kullanımları var ne yazıkki.... Sevgili hobbitimin de dediği gibi, gerek işimiz icabı gerekse günlük hayattaki paylaşımlarımız sonucu yaptığımız şeyler ...
Ama yine de ,elimizden geldiği ve dilimizin döndüğü kadar dilimizi bizler kullanmaya devam edelim.....
Ne demişler ; lets do it what you feel......... :laugh:
philcollins
03-05-2005, 11:27 AM
Türkçemizin katledildiği konusudaki muhteşem yazınız için teşekkürler sevgili en yaşlı adam...... :laugh:
Her ne kadar kullanmaya dikat etsek de , bizim de sıkça yaptığımız yabancı kelime kullanımları var ne yazıkki.... Sevgili hobbitimin de dediği gibi, gerek işimiz icabı gerekse günlük hayattaki paylaşımlarımız sonucu yaptığımız şeyler ...
Ama yine de ,elimizden geldiği ve dilimizin döndüğü kadar dilimizi bizler kullanmaya devam edelim.....
Ne demişler ; lets do it what you feel......... :laugh:
allah canını almıyaa :D
huysuz
03-05-2005, 11:28 AM
allah canını almıyaa :D
:hail:
Ertan Ömür
07-21-2005, 02:26 PM
Hüseyin bey demin 2 foruma girdim.Bir forumda siteden atılan üyenin altında BANNED diğerinde ise SİTEYE ERİŞİMİ YASAK yazıyordu.Şimdi siz olsanız hangisini tercih edersiniz?:all2:.Bana SİTEYE ERİŞİMİ YASAK BANNED a göre bayağı uzun geldide :)
SNOWMAN
07-21-2005, 02:34 PM
Bu bir tercih meselesi zaten topic açılması bazı topicler de tartışılması da bu yüzden.
Kısaca " ENGELLENDİ " de denilebilinirdi.
msinanh
07-21-2005, 02:38 PM
bunun yazının neresinde türçemizin tehdit altında olduğu gösteriliyor :all2:
burda sadece markalar var ve markalar türkçeye çevrilemez...
uyduruk saçma sapan bişey...
bide türkçemiz tehdit altında die başlık atmışlar... :mad:
SNOWMAN
07-21-2005, 02:48 PM
Yorumsuz olarak başka bir topicten alıntıyla yetineceğim, Sinan'cığım.
bende derimki bi shit annamadım...
iki lisan iki insan lafını çok severim
but i says evertime
eger kendini kendi dilinle anlatabiliosan
dont use other language...;)
Ertan Ömür
07-21-2005, 02:49 PM
Vallahi helal olsun.Lafı gediğine oturtmuşsunuz.... :icon_idea :icon_idea :icon_idea
msinanh
07-21-2005, 02:52 PM
peki sen o topici okudunmu???
okusaydın neden bunu yazdığımı çok kolay anlardın...
msinanh
07-21-2005, 02:53 PM
Vallahi helal olsun.Lafı gediğine oturtmuşsunuz.... :icon_idea :icon_idea :icon_idea
:icon8: :sleep:
SNOWMAN
07-21-2005, 03:02 PM
peki sen o topici okudunmu???
okusaydın neden bunu yazdığımı çok kolay anlardın...
Ben o topici tümüyle okuduğum için güncelledim bu konuyu. Sen de bu topicteki yorumları okumuşsundur mutlaka.
Özellikle öğrenci kesiminde günlük konuşmalar içinde sadece marka isimleri mi yabancı kelime içeriyor?
Sohbet cümleleri arasında marka olmayan kelimeler geçmiyor mu ?
hobbit
07-21-2005, 03:06 PM
Her ıkınızın de aynı safda olup da..topığın bu yonde ilerliyor olması ılgınc degıl mi... :icon14:
t n c r
07-21-2005, 03:08 PM
konuyu mahvettınız yaw cekılın suradan :D :D
msinanh
07-21-2005, 03:11 PM
Ben o topici tümüyle okuduğum için güncelledim bu konuyu. Sen de bu topicteki yorumları okumuşsundur mutlaka.
Özellikle öğrenci kesiminde günlük konuşmalar içinde sadece marka isimleri mi yabancı kelime içeriyor?
Sohbet cümleleri arasında marka olmayan kelimeler geçmiyor mu ?
o zaman benim yazımı neden örnek olarak kullandın anlamadım...
1.si ben orda anlatılabilecekler türkçe olarak anlatılabilecekken yabancı dil kullanmanın luzumsuzluğunu gösterdim...
2.si mesela 'çok cool birisin' dersen türkçeyi bozmuş olursun..
ama 'you are so cool' dersen sadece ingilizce konuşmuş olursun...
benim yazımda ben türkçeye dokunmadım...
3.sü ise gençlik konusuo biliorum ama bu yazı kesinlikle bunu göstermio
bunu anlatmanın başka yoluda var ama bu yazı buna dahil edilemez...
bu yazı olsa olsa türkiyedeki yabancı marka düşkünlüğüne örnek gösterilebilir...
onunda açıklaması var...
ne yazıkki türkiyede işini bu markalar kadar kaliteli yapan bir firma yok...
bunun nedenini sen benden daha iyi bilirsin...
eger benim babam ve yaşındakiler işini doğru düzgün yapsaydı bu ülke şimdi böyle olmazdı...
yani bunun suçunu gençlere yükleyemessin...
SNOWMAN
07-21-2005, 03:20 PM
Sinan, o mail fıkra gibi, mailin içeriğine değil, çağrıştırdığı bir tehlikeye ait yorumlarda bulunmuşuş dikkat etsene.
Gençlik konusuna niye bu kadar takıldın onu anlamış değilim. Gençler daha çok kullanıyor doğal olarak. Hatta baban yaşında, biri olmama rağmen ben de (malesef) zaman zaman yabancı kelimeler kullanıyorum.
Elimden geldiğince de öz Türkçe kelimeler seçmeye özen gösteriyorum.
Neyse bu tartışma uzayıp gidecek. Forum ortamında ifadeler yerini tam bulmadığı, karşılıklı tartışma olanağımız olmadığına göre burada kessem iyi olacak.
msinanh
07-21-2005, 03:51 PM
saygılar sevgiler abicim...:)
ßaßy_girl
07-22-2005, 03:24 PM
ßenim anlamadığım ülkemizdeki <genellikle ingilizce> panolar, dükkan isimleri nin türkçe olmaması. çok sinir ßozucu
KeMPeS
08-21-2005, 12:57 AM
insanlar artık bıraktı ya Türkçe'yi ingilizceyi farketmiyo herkes ne kadar savunsada bak mesela baby_girl tabelalara takmış ama nicki yabancı :D benimde öyle herkesin hemen hemen öyle kurtarılcak bi durum değil yani.. Türkçe'den ziyade artık vücut dilini iyi kullanmak lazım :D
desdenova
08-21-2005, 04:54 PM
Yaa Türkler birşeyler üretip Türkçe isim vermiyorsa Osman Bey'in ne kabahati var ki....
Ayrıca dikkatlerinizi çekerim; sitedeki üyelerin yarısından çoğunun (ben ve snowman dahil)
nickleri Türkçe değil
speed55
08-21-2005, 07:11 PM
Yabanci mallara ragbetin haddinden fazla oldugu ulkemizde yeni uretilen bir turk malininda yabanci isimle piyasaya cikmasi tamamiyla ticari bir kavram bence ve forumdaki yabanci isim kullanmak tamamen normal hic kimse adini soyadini acikca yazacak degil dost var dusman var degilmi arkadaslar :) :)
fatih_bora
08-23-2005, 10:50 PM
YA SEV YA TERKET ABİİİ.
TÜRKSEN TÜRKÇE KONUŞ.
malın iyiysini gevur üretiyosa al, ama onun kültürünü dilini hatta dinini alma.
asimile olma. TÜRK ol, kendin ol diyorum valla...
SNOWMAN
08-24-2005, 01:28 AM
YA SEV YA TERKET ABİİİ.
TÜRKSEN TÜRKÇE KONUŞ.
malın iyiysini gevur üretiyosa al, ama onun kültürünü dilini hatta dinini alma.
asimile olma. TÜRK ol, kendin ol diyorum valla...
Bu ya sev ya terket çok sert köprüleri atan bir kavram. Bu kadar rahat söylenmemeli bence.
Değerlerimize sahip çıkmayı savunan biriyim. Başta Türkçe'miz olmak üzere. Yalnız yeni nesiller ne yapsınlar iki arada bir derede kalıyorlar.
Anadolu Liseleri yarışı neden yapılıyordu; Yabancı dilde eğitim verdiği için.
Markalar yabancı. İzlediği filmler yabancı. Okuduğu kitaplar yabancı. Müzik yabancı,
Genç beyin etkileniyor. Üstüne bir de medya dediğimiz batı özentisi kitle iletişim araçlarının etkileri.
Kendi ülkende asimile olamazsın olmazsın zaten. Sadece değer yargılarında erozyona uğrarsın. Onuda engellemke elinde ailerin toplumu yönetenlerin.
Asyadaki Türk Cumhuriyetlerinde Okullar açan vakıflar var biliyorsundur. Anadolu Lisesi statüsünde onlar da iki dil de eğitim veriyor.
Etkilenme kaçınılmaz.
İşin kolayına kaçmadan her bireyi kazanmak gerek. Değerlerimize de sahip çıkmak.
hobbit
08-24-2005, 11:03 AM
Bu ya sev ya terket çok sert köprüleri atan bir kavram. Bu kadar rahat söylenmemeli bence.
Değerlerimize sahip çıkmayı savunan biriyim. Başta Türkçe'miz olmak üzere. Yalnız yeni nesiller ne yapsınlar iki arada bir derede kalıyorlar.
Markalar yabancı. İzlediği filmler yabancı. Okuduğu kitaplar yabancı. Müzik yabancı,
Genç beyin etkileniyor. Üstüne bir de medya dediğimiz batı özentisi kitle iletişim araçlarının etkileri.
Kendi ülkende asimile olamazsın olmazsın zaten. Sadece değer yargılarında erozyona uğrarsın. Onuda engellemke elinde ailerin toplumu yönetenlerin.
Asyadaki Türk Cumhuriyetlerinde Okullar açan vakıflar var biliyorsundur. Anadolu Lisesi statüsünde onlar da iki dil de eğitim veriyor.
Etkilenme kaçınılmaz.
İşin kolayına kaçmadan her bireyi kazanmak gerek. Değerlerimize de sahip çıkmak.
babacım ..benı yine aklına hayran bıraktın...saygılarımla :king:
fatih_bora
08-25-2005, 03:03 PM
Etkilenme kaçınılmaz.
baba bende yeni nesilim, anam babam beni böyle yetiştirdi, nem Türküm ve asimile olmadım Allah'a şükür. önemli olan anne baba ve iyi bi arkadaş çevresi. zaten anne baba iyi eğitim verince güzel arkadaş çevresi seni buluyo mrk etme.
benim arkadaşlarımın hepsi sağlam çocuklar valla;);)
SNOWMAN
08-25-2005, 03:05 PM
baba bende yeni nesilim, anam babam beni böyle yetiştirdi, nem Türküm ve asimile olmadım Allah'a şükür. önemli olan anne baba ve iyi bi arkadaş çevresi. zaten anne baba iyi eğitim verince güzel arkadaş çevresi seni buluyo mrk etme.
benim arkadaşlarımın hepsi sağlam çocuklar valla;);)
Ne mutlu sana. :)
Beş parmağın beşi bir olmuyor hesabı...;);)
hobbit
10-04-2005, 03:07 PM
Yer: Akmerkez
Konu: Arkadaş arkadaşı sevgilisinden ayırmaya çalıyor
"Adam hoples yani anlamıyo musun. Bırak gitsin!"
"Tamam da adam benim soul meytim. Hayatımda kimseyle bu kadar
iyi meç etmemiştim ben..."
"Evet ama herif friik yani..."
"Sen de amma egzajere ettin. O kadar da değil."
"Sen var ya resmen keys stadisin.. Adam manyak sen egzajere
etme diyorsun. Senin beynin risetlenmiş kızım."
Yer: Spring Giz Plaza
Konu: Yeni müşteri kafalama
"Bence step bay step gidelim. Marketing toplantısında tam
olarak ne konuşuldu?"
"Valla Ferit bey bize orada çok kısa bir briif verildi. Pek
anlamadık doğrusu."
"Briifin sabcekti neydi?"
"Yeni ordırlar. Size onlardan gelen imeyli forvırdlayayım mı?"
"Forvırdlama, print autunu getir. Fokus grup oluşturuldu mu"
Yer: Boğaziçi Üniversitesi
Konu: Dönem sonu ödevi
"Hocam peypırların dedlaynı ne?"
"23'ü"
"Hocam hümanitiis dersinin de peypır dedlaynı aynı gün. Biraz
postpone edemez miyiz?"
"İsterseniz tümüyle iptal edeyim."
"Yok o kadar da değil. Birkaç gün inaf bize. Overdooz bir durum
oldu da."
"Oğlum senin adın neydi? Şu listede kendini bul ve üzerini kros
yap hemen. Bir yıl daha oku da aklın başına gelsin."
Yer: "Kılab" Crystall
Konu: Kız araklama
"Ortama smuut bir dalış yapalım."
"Yapalım yapalım... Ağbi barın orda iki çikın var. Profaylları
nedir?"
"Ağbi biri frozen biri kesinlike iveylıbıl."
"Drink ısmarlayalım belki öbürü de açılır."
"Sen ne içecen?"
"Yok ben aır hengoverim. Bir dikef kahve içecem."
"Olum okasyon var burada sen kahve takılıyorsun."
"Ekspiriyıns olum... İki gece üst üste olmuyor."
"Enerji drink al o zaman. Seni puş eder."
Yalçın.EK-516
10-04-2005, 03:11 PM
walla bu türkçe benim konustuğum türkçe değil, çünkü bi boxxx anlamadım..
tunERkan
10-04-2005, 03:12 PM
hahahaha.... ,:D:D::D:D
saol apla....
ama ağlanacak halimize güldüm galiba az önce..... :smilie_ig
hobbit
10-07-2005, 11:07 AM
walla bu türkçe benim konustuğum türkçe değil, çünkü bi boxxx anlamadım..
:D:D: boxxxx??!!! :D:D:D
hobbit
10-07-2005, 11:09 AM
hahahaha.... ,:D:D::D:D
saol apla....
ama ağlanacak halimize güldüm galiba az önce..... :smilie_ig
öyle olmuş ama gülünmeyecek gibi değil..eğer siz gençler olarak buna dikkat etmezsenız sonumuz yaş :52:
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.