View Full Version : Orhan Pamukla ilgili....
SNOWMAN
02-14-2005, 08:46 PM
Posted: Sat Dec 04, 2004 2:46 am Post subject: Gelen mail den......
CDM de açtığım bu topic güncelleştiği için sizlerle de paylaşmak istedim.
--------------------------------------------------------------------------------
Aşağıdaki maili aldım doğrumu yanlışmı yönlümü bilemem, gönderen arkadaşım güvendiğim bir insan. Yorum sizlerin.
Bana geldi Paylaşmak istedim....
Bu mektuba dikkat!...
Merhaba,
Bence bizi yanlis tanima sebeplerine -yani arap sanmak, musluman olup basimizi ortup ortmedigimizin sorulmasi vb.- kendimiz yaptiklarimiz
ve yapmadiklarimizla neden oluyor ve sonrada neticelere bakip uzuluyoruz.
Kendi etti kendi buldu gibi bir konu oluyor.
Bir iki ay once Philadelphia Halk Kutuphanesine Orhan Pamuk gelmisti.
Kar romaninin tanitimini yapmaya. Kosa kosa gittim, yalniz birakmayalim, destekleyelim boyle guzel organizasyonlari anlaminda.
Hatta aklimdanda Newark'in kutuphanesinde de bir okuma gunu yapilabilir" diye geciriyordum, yolda giderken. Vardik salona ve en ondeki koltuklara bir Turk arkadasimla beraber oturduk. Merak icerisinde bekliyoruz.
Orhan Bey geldi. Tasvir ettigi ulke sanki Turkiye degildi. Yazi yazmak ozgurce hala zormus ulkemizde, Erzurum'a yada diger dogu illere oyle her isteyen elini kolunu sallayarak gidemez, gidersede basina binbir turlu bela gelirmis.
Kar'i yazabilmek icin yayinevi, Orhan Beye zarar ziyan gelmesi diye
polislere haber vermis, kalacagi otel uyarilmis,
basin karti cikarilmis vb. Ve bunlar yani olumsuzluklar hala devam
ediyormus. Bunlari dinleyenlerin 95%i Amerikali idi.
Ve malesef soru-cevap kisminda ise gelen sorular:
Hala Turkiye'de seyahat etmek korku verici mi?
Boyle aydin bir kisi olarak ne gibi zorluklar var yasanilan?
Baski var mi yazilan konulara, kitap iceriklerine?
Tamam bir cok eksik var ulkemizde.
Hala daha once gonderdigim e-mailimdeki gibi bir cok garip , vahim olaylarla yuzyuze gelme ihtimaliniz var ulkemizde. Ama hic mi iyi bir yanimiz yoktu soylenebilecek o aksam.
Bir Turk hanim Orhan Bey'e sordu:
Bu kadar olumsuzluklara ragmen hic memnun oldugunuz bir husus yokmu?
Orhan Bey ise cevap verdi: "Ben Turizm Bakani degilim. Turkiyeyi pazarlamaya (Marketing) gelmedim" dedi
Ortada kitap yazmis aydin bir kisi. Artik kim ikna edebilir bu toplantiya katilanlari.
Gerceklerin gizlenmesi gibi bir beklentim yoktu dinlerken.
Ama Amerikali hocam 6 kez ulkemizin dogu illerinde kar tatilini yapabilmis ve hala memnuniyetle yasadiklarini anlatabiliyorsa bana, demekki biz o kadar da kotu durumda degiliz.
Yazik oldu o aksamima...
Saygilarimla,
İsim soyadı
Graduate Assistant,
Okulu
philcollins
02-15-2005, 10:45 AM
olderman bu maili buraya koyduğun için teşekkür ederim sana..bazı şeyleri herkesin bilmesi açısından çok faydalı bi mesaj oldu.ben orhan pamukun söylediği hiç bir kelimeye şaşırmadım ona da bu yakışırdı zaten..umarım bi gün beğendiği ülkelere yerleşir ve hep orda kalır..
beyazkartal
02-15-2005, 10:58 AM
Bu konuda bende olderman'e teşekkürler ederim ve atalayın dediği gibi bende hiç şaşırmadım...Orhan pamuk'un birçok kitabını okumuş biri oalrak...yazılarından , uslubundan , anllatıgı konulardan böyle bir düşüncede oldugunu sezinliyor... hissediyordum...
Belki çok klişe çok , çok amiyane , çok basit bir ifade olacak hemen şimdi aklım geldi şimdi syleyeceklerim arkadaşlar , Ya Sev ya Terk et....
Ertan Ömür
02-15-2005, 01:11 PM
Türkiye kendini tanıtamıyor diyoruz.Amerikanın ve batının bizleri küçümsediğini söylüyoruz.Ama bizler birey olarak bu ülkenin iyi tanıtılması için neler yapıyoruz?Bunu da sorgulamak lazım.Yoksa yazdıklarıy ile biryerlere gelmiş birisini eleştirmek işin kolay yolu. :sleep:
SNOWMAN
02-15-2005, 02:39 PM
Türkiye kendini tanıtamıyor diyoruz.Amerikanın ve batının bizleri küçümsediğini söylüyoruz.Ama bizler birey olarak bu ülkenin iyi tanıtılması için neler yapıyoruz?Bunu da sorgulamak lazım.
Yoksa yazdıklarıy ile biryerlere gelmiş birisini eleştirmek işin kolay yolu. :sleep:
Burada başarılı bir yazarı eserlerinden dolayı küçümsemek karalamak gibi bir amacı yok kimsenin. Ki bu ülke bir çok aykırı sanatçıya tahammül etti.
Buradaki durumun farkı şu; Kitapları, bilgisi ve görüşünden yararlanılmak istenen TC vatandaşı bir insanın ülkeyi (ülkesini diyemiyorum) zor durumda bırakacak açıklamalarda bulunması.
Şuanda yaygın bir kanı var toplumda ben de katılıyorum. " Nobel ödülünü alabilmek için yapıyor "
philcollins
02-15-2005, 03:02 PM
Türkiye kendini tanıtamıyor diyoruz.Amerikanın ve batının bizleri küçümsediğini söylüyoruz.Ama bizler birey olarak bu ülkenin iyi tanıtılması için neler yapıyoruz?Bunu da sorgulamak lazım.Yoksa yazdıklarıy ile biryerlere gelmiş birisini eleştirmek işin kolay yolu. :sleep:
bu ülkenin en büyük sorunu bu..bu ülkeye bu ülkenin aydını geçinen insanlar zarar vermiştir en çok..orhan pamukta bunlara çok güzel bi örnek..altındakileri ve türk milletini küçümseyerek yorum yaparlar bunlar..her sözlerinde türk milletini küçümserler..o şekilde prim yaparlar..orhan bunlardan sadece bir tanesi..
işin bi garip tarafı da türkiyeyi kötüleyen aydınlarımıza (!) nedense kimse ses çıkarmaz..herkes vaaaay aşşağıladı herif helal olsun mantığında niyeyse..sanki bizler türkiye değilmişiz gibi..bi dakka yaa.bu ülkeyi bu hale getirenler bi nevi bizleriz..niye böyle düşünmüyosunuz..
konumuz eleştirmek değil arkadaşlar, aşşağılamak ve beğenmemek..eleştirmekse mesele bu ülkeyi benden daha çok eleştirinen, polislere belediyeye benden daha çok telefon eden biri azdır heralde..ama benim eleştirmekten kastım kötülemek değil düzeltmeye çabalamak..hep iddaa ettim..bu ülkenin gençleri yönetim kademesine geldikçe işler daha güzel olucak diye..ben öyle inanıyorum..
gelelim senin soruna ertan abi..izin verirsen "siz bu ülke için neler yaptınız sorusuna" cevap vermek isterim..ben neler mi yaptım bu ülke için..çalıştım..yani önce liseyi sonra üniversiteyi bitirdim..kısa da olsa askerliğimi yaptım..şimdi de bu ülke ekonomisi altında çalışıyorum..vergimi veriyorum..mesleğim gereği turistlere adam gibi davranıyorum..yerlere tükürmüyorum ve bankları kırmıyorum..benim bu ülke için elimden geleni yapıyorum yani..tabiki daha fazlasını beklerseniz onlar şu anda elimden gelmiyo..ilerde belki daha fazlasını da yapabilirim..ama benden daha popüler diye birisinin çıkıp yaşadığım ülkeyi küçümsemesine asla izin vermem..zaten onu yapan kişi aşşağılanmayı hakketmiş birisidir..
Ertan Ömür
02-15-2005, 03:14 PM
Bir hikaye vardır ağaçlar ve şempanzeler ile ilgili.Ulu bir ağaçta şempanzeler 2 kola ayrılır.Birinci kısım yukarılara tırmananların oluşturduğu kısımdır.Diğer kısım ise aşağıda kalanların oluşturduğu kesimdir.Yukarıdaki şempanzeler aşağı bakınca gözleri yukarılarda olan gülen yada şaşkın yüzler görürler.Aşağıdakilerin ise gördükleri tepelerindeki çıplak kıçlardır(bu kıç başka şekilde söylenir ama dilim varmadı).
Bilmiyorum bu hikayeden ne tür sonuçlar çıkarırsınız?Ama işin özü şu.Yukarıdakileri eleştirmek işin en kolay yoludur.Ama unutmayalım ki oralara çıkmak hiçte sandığımız kadar kolay değildir.O yüzden yukarıdaki bu tür insanlar hakkında temkinli konuşurum herzaman.Çünkü bizim yapmaya gücümüzün yetmeyeceği bir çok şeyi yapmıştır onlar.Saygılar. :sleep:
SNOWMAN
02-15-2005, 05:22 PM
Bir hikaye vardır ağaçlar ve şempanzeler ile ilgili.Ulu bir ağaçta şempanzeler 2 kola ayrılır.Birinci kısım yukarılara tırmananların oluşturduğu kısımdır.Diğer kısım ise aşağıda kalanların oluşturduğu kesimdir.Yukarıdaki şempanzeler aşağı bakınca gözleri yukarılarda olan gülen yada şaşkın yüzler görürler.Aşağıdakilerin ise gördükleri tepelerindeki çıplak kıçlardır(bu kıç başka şekilde söylenir ama dilim varmadı).
Bilmiyorum bu hikayeden ne tür sonuçlar çıkarırsınız?Ama işin özü şu.Yukarıdakileri eleştirmek işin en kolay yoludur.Ama unutmayalım ki oralara çıkmak hiçte sandığımız kadar kolay değildir.O yüzden yukarıdaki bu tür insanlar hakkında temkinli konuşurum herzaman.Çünkü bizim yapmaya gücümüzün yetmeyeceği bir çok şeyi yapmıştır onlar.Saygılar. :sleep:
Bu hikayenin hiç te şık durmadığını, " 3 S " felsefesiyle bağdaşmadığını belirteyim önce.
Mailde geçen,
""" Orhan Bey geldi. Tasvir ettigi ulke sanki Turkiye degildi. Yazi yazmak ozgurce hala zormus ulkemizde, Erzurum'a yada diger dogu illere oyle her isteyen elini kolunu sallayarak gidemez, gidersede basina binbir turlu bela gelirmis.
Baski var mi yazilan konulara, kitap iceriklerine? """"
bu ifadeleri dikkatli okumadığınızı düşünüyorum.
beyazkartal
02-15-2005, 05:35 PM
sevgili ertan abi,
burada biz yukarda olan birini aşagıdan bakarak yaptıgı , yarattıgı eserler için yargılamıyoruz yada eleştirmiyoruz.
Sende sormuşsun bizler bu ülkenin tanıtımı için neler yapıyoruz.Mesleğimiz gereği biz turizmciler bu ülke tanıtımını yapmada daha avantajlıyız.Bende bu konuda başarılı oldugumu düşünüyorum.Çünkü Amerikada basılan (TURİSTLER İÇİN BİR REHBER KİTAP) TRAVEL GUIDE.Yazarı ADAM PACK&MANIA SACHET.İşte bu kitapta verdiğim hizmetlerden dolayı övgü ile bahsedildim , kitabın önsözü içindeki teşekkür yazısında adım gecerek teşekkür edilen kişilerdenim.
Ama Bizler elimizden geldiğince çok kısıtlı bir kesime tanıtımı yapma çabasındayız.
Ya ORHAN PAMUK gibi çok büyük bir kitleye sesini duyurabilecek aydınlarımız diyeyim.Sence yukarıdaki olayda bahsedildiği gibi bir davranışta bulunarak neyi tanıtmaya ve neyin reklamını yapmaya çalışıyordur.
SNOWMAN
02-15-2005, 05:42 PM
...Mesleğimiz gereği biz turizmciler bu ülke tanıtımını yapmada daha avantajlıyız.Bende bu konuda başarılı oldugumu düşünüyorum.Çünkü Amerikada basılan (TURİSTLER İÇİN BİR REHBER KİTAP) TRAVEL GUIDE.Yazarı ADAM PACK&MANIA SACHET.İşte bu kitapta verdiğim hizmetlerden dolayı övgü ile bahsedildim , kitabın önsözü içindeki teşekkür yazısında adım gecerek teşekkür edilen kişilerdenim.....
Offtopic olmasın ama, Tebrik etmeden geçemiyeceğim. Kutlarım. :)
Büyük bir hizmet ve başarı ülkemiz için.
Ertan Ömür
02-15-2005, 06:19 PM
Bu hikayenin hiç te şık durmadığını, " 3 S " felsefesiyle bağdaşmadığını belirteyim önce.
Mailde geçen,
""" Orhan Bey geldi. Tasvir ettigi ulke sanki Turkiye degildi. Yazi yazmak ozgurce hala zormus ulkemizde, Erzurum'a yada diger dogu illere oyle her isteyen elini kolunu sallayarak gidemez, gidersede basina binbir turlu bela gelirmis.
Baski var mi yazilan konulara, kitap iceriklerine? """"
bu ifadeleri dikkatli okumadığınızı düşünüyorum.
Sevgili olderman bu hikayenin 3S kuralına aykırı olan yeri neresi söylermisin?:confused:
Ertan Ömür
02-15-2005, 06:22 PM
Ha bu arada ben ORHAN PAMUK u savunmuyorum.Hiçbir kitabını okumadım.Anlatamadığım konu şu.Tepemizdekileri eleştirmek çok kolaydır.Ama onların geldiği mertebelere gelmek inanılmaz zordur.Olay bukadar basit.Anlayan anlar.Anlamayanlar için ise fazlaca söyleyeceğim birşey yoktur.Saygılar. :sleep:
SNOWMAN
02-15-2005, 08:24 PM
Haklısın anlayan anlıyor, anlamayanlar için yapacak bir şey yok.
Ertan Ömür
02-16-2005, 10:51 AM
Haklısın anlayan anlıyor, anlamayanlar için yapacak bir şey yok.
Benim anlattığım hikaye yanlış anlaşıldı sanırım. :sleep:
ÖNEMLİ AÇIKLAMA:"O hikayede şu anlatılmaya çalışılıyor.Yukarıdakiler(Yani bizi yönetenler)aşağıya(yani yönettiklerine)baktıklarında mutlu ve şaşkın yüzler görürler.Aşağıdakiler(yönetilenler)yukarı baktıklarında ilk olarak yukarıdakilerinin(yönetenlerin)ayıplarını görürler.Ama şu bir gerçektir.Derin düşünürsek şöyle bir sonuç ortaya çıkar.Aşağıdakiler göründükleri kadar mutlu değillerdir.Yukarıdakiler de ilk bakışta ayıpları dikkat çekse de unutulmamalıdır ki o ayıbın arkasında keşfedilmeyi bekleyen hayatın gerçekleri saklıdır."Umarım bu sefer anlatabilmişimdir. :sleep:
philcollins
02-18-2005, 11:49 AM
Orhan Pamuk: 'Kimse söylemiyor ben söyleyeyim: Türkiye'de 30 bin Kürt öldürülmüştür... Bir milyon da Ermeni...'
Almanca'ya tercüme edilen Kar adlı romanı nedeniyle, bir İsviçre gazetesinin (Tagesanzeiger / Günün göstergesi) Das Magazin adlı ekine konuşan Orhan Pamuk, başlıktaki gibi konuştu...
Gazetenin muhabiri Orhan Pamuk'un 'ülkenin geçmişindeki kötü olayları yavaş yavaş konuşabilmemiz lazım' sözü üzerine soruyor:
- Ama siz hala konuşuyorsunuz; niyetiniz başınızı derde sokmak mı?
Orhan Pamuk şu yanıtı veriyor: EVET, BUNU HERKES YAPMALI... BURADA 30 BİN KÜRDÜ ÖLDÜRDÜLER... VE BİR MİLYON ERMENİ'Yİ... VE NEREDEYSE HİÇ KİMSE BUNU DİLE GETİRMEYE CESARET EDEMİYOR... O HALDE BEN YAPARIM. BU YÜZDEN BENDEN NEFRET EDİYORLAR VE ETMEYE DEVAM EDECEKLER...
philcollins
02-18-2005, 11:50 AM
Orhan Pamuk'un bir İsviçre gazetesine verdiği söyleşi, çok konuşulacak; burası kesin... Pamuk, sözkonusu söyleşide, 'Evet 30 bin Kürt öldürüldü, 1 milyon Ermeni de... Kimse söylemiyorsa bunu, ben söylüyorum' demişti... NURAN YILDIZ, PAMUK'U ANALİZ ETTİ:
Bir alanda önemli isimler arasında sayılmak kolay değildir, kolayca da hazmedilemez. Bir alanda önemli bir isimseniz, oraya gelirken katettiğiniz yolda yalnız olsanız bile orada yalnız değilsiniz demektir. Sizi önemseyen insanlara karşı sorumlu olduğunuz gibi içinde olduğunuz topluma da sorumlu olduğunuzu, daha da öte insanlığa karşı sorumlu olduğunuzu anımsamanız ya da birilerinin size anımsatmasını sağlamanız gerekir. Öyle canınız istediği gibi ağzınıza her geleni söyleyemezsiniz, söylememelisiniz. Elbette ağzınıza geleni de söylersiniz ama bu öncelikle isminize zarar verir.
Büyük adamlar, büyük markalar bu sorumluluk hissinden doğarlar. En basit örneği; siyasi hayatı boyunca Erbakan izin verdiği ölçüde ağzına gelenleri söyleyen Erdoğan’ın Başbakan olduktan sonra olabildiğince ağzından çıkana dikkat etmiş, hatta bu hafta olduğu gibi türban konusunda söylemesi kuvvetle muhtemel düşünceleri söylediğini de yalanlamak durumunda kalmıştır. Çünkü o artık (zaman zaman unutsa bile) AKP’nin değil bu ülkenin başbakanı olduğunu öğrenmektedir. Zaten Erdoğan’ın yenilgiler döneminin başlangıcı da ne muhalefetin ne de kendi icraatlarıyla değil, kendi söyledikleriyle olacaktır. Erdoğan bu durumu anlamıştır.
Ancak Orhan Pamuk anlamamıştır. Oysa karşılaştırıldıklarında elbette Pamuk ve Erdoğan arasında ciddi bir entelektüel fark vardır. Erdoğan’ın üstünlüğü bu durumu fark etmesinde, Pamuk’un sefaleti de bu durumu hazmedememesinde gizlidir.
Pamuk tüm yurt dışı söyleşilerinde ülkesi hakkında ileri-geri konuşmayı entelektüel bir gereklilik gibi sunar. Oysa yapmaya çalıştığı yazdıklarının ticaretini yapmaktan öte bir şey değildir. Yanlış bir pazarlama stratejisidir ama yine de pazarlama çabasıdır. Pamuk kitapları başka ülkelerde de satan, dünya çapında yazar olmanın yolunu yazdıklarının değerinden değil, kendini “öteki”lemek geçtiğini sanmaktadır. Başka ülkelerin kamuoyunda Türkiye’ye dair kullandığı sevimsiz, zorlama ifadelerle “ben de sizin gibi düşünüyorum, sizden biriyim, sizin gibi Türkiye’ye iyi düşünceler beslemiyorum” diyerek sempati toplama çabası içinde.
Elbette herkesin olduğu gibi Pamuk’un da ülkesini ve insanlarını sevmeme özgürlüğü vardır. Ancak Pamuk’un bilmediği bunu sempati toplamak adına yaparken iletişimin ters işleyebileceğidir. Nasıl mı? Çağdaş ülkelerin insanları kendileriyle ve toplumlarıyla barışıktır. Kendileriyle ve toplumlarıyla barışık olmayan insanlara da iyi yazar olsalar da zor saygı duyarlar. Kötülenen şeyin cazibesi artar, kötüleyenin saygınlığı azalır ( bu duruma yazılarımda Yeşilçam kompleksi diyorum).
Pamuk’a kısa bir anımsatma:
-Sempati kendini “öteki”lemek adına başkalarını kötülemekten geçmez. Kuraldır bu tam tersi şeklinde işler.
-Sempati toplamak için kendinle barışman gerekir. Ancak öyle pozitif bir duruşun, moda deyimle elektriğin olacağı için sempatiye kapı açabilirsin.
-Bir yazarın işi sözcükleri konuşarak havaya asmak değil ağırlığınca kağıda dökmektir.
-Eğer yazar olmanın yanı sıra entelektüel olarak anılmak da istiyorsan eleştirilerini akla ve nesnelliğe uygun olarak yapmalısın.
- Nuran Yıldız -
philcollins
02-21-2005, 03:22 PM
ORHAN Pamuk’u yazar olarak beğenmem. Sıkıcı, tekdüze bulurum. Daha başlayıp da bitirdiğim kitabı olmamıştır. Zaten uzunca bir süredir de kitaplarını almıyorum.
Yine de yazar olarak ‘bir değer’ taşıdığına inanıyorum. Benim beğenmiyor veya okumuyor olmam, Pamuk’un yazarlığına zarar vermez. Ancak Orhan Pamuk’u bir entelektüel olma, aydın olma iddiasındaki bir kişi olarak kabul etmem. Hatırlayacaksınız, bir süre önce bu köşede Pamuk’un ABD’deki söyleşileri sırasında yaptığı bir konuşmadan söz etmiştim. Türkiye’yi karalayan, suçlayan bir konuşmadan. Pamuk hemen kendini savunmuş, ‘entel lobi’ ayaklanmış ve benim ‘yalan yazdığımı’ haykırmışlardı. Ancak önceki gün Hürriyet’te yayımlanan bir röportaj ‘kimin yalancı’ olduğunu netlikle ortaya koydu. ‘Korkudan’ Türkiye’ye gelemediğini söyleyen Pamuk, ‘Türkler 1 milyon Ermeni’yi ve 30 bin Kürt’ü öldürdü’ diyor.
Bir kısım fanatik Ermeni ve PKK’lı dışında kimsenin söylemediği, temkinli konuştuğu bir konuda romancı Pamuk, ‘Ben biliyorum, bu iş böyle’ edasında konuşuyor.
Bir aydın elbette ‘doğruların arayışı’ içinde olacaktır.
Elbette farklı düşünecektir. Ama ‘karalama’ adına kesinleşmemiş tarihi gerçekleri veya yakın dönemde yaşanmış ve bilinen gerçekleri saptırma hakkı, ‘gerçek’ aydınların kendilerine hak gördüğü bir durum değildir.
Ermeni meselesini tartışmak istemek, bu konudaki belgelere ulaşıp bunları yazmak başkadır, işkembeden, bazı lobilere yaranmak, Nobel jürisine göz kırpmak, üç beş kitap daha fazla satıp bir iki ödül daha alabilmek uğruna ‘bilmeden’ karalamak başkadır.
Entelektüel olarak bence Pamuk’un tavrı ‘aydınca’ değil, ‘düşmanca’dır.
Kendini önemsetmek için söyledikleri de ‘yalandır’.
Pamuk, ‘Ben AB’den yanayım. Ben Kıbrıs’ta çözümden yanayım. Bu yüzden Türkiye’de milliyetçiler beni karalıyorlar ve bana düşmanlar’ diyecek kadar ‘zavallıdır’.
AB konusunda benden daha AB’ci, Kıbrıs konusunda benden daha çözümcü değildir. Ama bunları isteyen Pamuk gibi birisi olunca, bu konuda zaten hassas olanların, karşı olması son derece normaldir. Bence bu adam ‘düşman olmaya bile değmeyecek’ kadar çaresizdir. Onu en iyi anlatan da ‘Kara Kitap’ isimli romanıdır.
İçinin karalığını, başlığına koyduğu kitap...
Orhan Pamuk’a bir an önce Nobel’i verseler de, Türkiye de rahatlasa.
Yazı: Fatih Altaylı
speed55
12-16-2005, 10:02 AM
Aslinda sonucunu cok da merak etmiyorum gezinirken bu topice rasladim;;;
Bu gun mahkemesi var yanilmiyorsam...Haberler O.pamuk degil Turkiye nin yargilanacagini soyluyor nedense !! Bir yazarin yazilarina gore bir ulkeyi yargilamak ... Gorecegiz,cikan sonucu cok merak ediyorum.
exonotzor
12-16-2005, 07:49 PM
orhan pamuk satılmışın tekidir, bölücüdür , yabancı güçlerin emrinde çalışır , bizi karıştırmak ile görevledirilmiştir , bu foruma yakışmayan bir isimdir
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.